Hirdetés

Saját lapkával kezeli a YouTube skálázhatósági gondjait a Google

Az Argos kódnevű fejlesztés nagymértékben javítja transzkódolás hatékonyságát, amivel a vállalat energiát spórol.

A YouTube igen nagy platformmá nőtte ki magát, aminek a Google nyilván örül, de számos probléma is keletkezik a rendszer alapvető működéséhez szükséges hardveres háttér skálázásakor. Minél többen használják a platformot, annál több videó kerül feltöltésre, és ezzel egyre több CPU-t, illetve GPU-t kell bevetni a szerver oldalon a megfelelő felhasználói élmény biztosításához.

A YouTube jellegzetessége azonban, hogy egy tipikus munkafolyamatra épül, vagyis arra, hogy a felhasználó feltölt például egy 4K-s felbontású videót, amit a Google szerverei átkódolnak különböző felbontású anyaggá, természetesen a megfelelő formátumban. A gondot az jelenti, hogy erre se a CPU-k, se a GPU-k nem optimálisak, így a Google tervezett egy Argos kódnevű lapkát, amit konkrétan a szóban forgó platform képességeihez szabtak.


[+]

A VCU, azaz video transcoding unit PCI Express interfészt használó dizájnnak számít, amely LPDDR4 szabványú memóriákat használ, és innen van kiszolgálva a lapkán belüli három dekódoló és tíz kódoló blokk. A VCU aktuális verziója a H.264 és a VP9 formátumot támogatja, és a rendszer legnagyobb előnye, hogy egy videót párhuzamosan többféle felbontásúvá kódol át. Ennek a képességnek döntő jelentősége van, ugyanis a transzkódolás során bizonyos munkafolyamatok újrahasznosíthatók, tehát egy megfelelően tervezett hardverrel hasznosabb párhuzamosan több felbontásra kódolni ugyanazt a tartalmat. Részben ennek köszönhető az a 20-33-szoros előrelépés, amit az új hardver biztosít a vállalat aktuális, szoftveres alapokra építkező rendszeréhez viszonyítva. Mindemellett a lapkán belül egy kódoló blokk igencsak gyors, mivel valós időben 4K-s felbontású, 60 képkocka/másodperces tartalommal birkózik meg.


[+]

A VCU hátránya hasonló a többi ASIC-hoz, az új képességek beépítése a későbbiekben új hardvert igényel. Ezt viszont az előnyök bőven kompenzálják, továbbá a Google már tervezi az új generációs verziót, amely többek között az AV1 formátumot is támogatni fogja.

Előzmények

Hirdetés