Hirdetés

Intel Server GPU néven jön az Intel szerverekbe szánt GPU-ja

Nagyon sokat nem agyalhattak a névválasztáson, bár a konkrét gyorsítót a H3C fogja szállítani.

Az Intel nemrég mutatta be a PC-s notebookok belépőszintjére szánt dedikált GPU-ját, amelyről nemrég írtunk is egy cikket. Most azonban a vállalat a szerverpiacra fókuszál, és a szóban forgó lapkát felhasználva terveztek egy dedikált gyorsítót a szerverekbe, célpiacként pedig az androidos felhőalapú játékszolgáltatások vannak megjelölve.

Az újdonság korábban SG1 kódnéven futott, végül pedig egyszerűen az Intel Server GPU nevet kapta. Ezen sokat nem gondolkodhattak a marketingesek, de úgy sem ez lesz a lényeg. A rendszer amellett, hogy pontosan ugyanazt a lapkát használja, ami az ultramobil eszközökbe kerül, azért a szerverpiaci igények miatt megváltozott a memóriakonfiguráció, így egy GPU nem 4, hanem 8 GB-nyi LPDDR4X memóriát kap. Ennek bizonyos feladatokban van haszna, még egy ilyen relatíve alacsony teljesítményű hardvernél is. Természetesen a szoftveres háttér is jelentősen eltér, viszont ez aligha lehet meglepetés.

[+]

Az Intel fejlesztését a H3C fogja szállítani, méghozzá XG310 jelzéssel, és ez egy olyan, szabványos, x16-os PCI Express 4.0-s interfészbe helyezhető gyorsítókártya lesz, aminek a nyomtatott áramköri lapjára négy darab GPU kerül. Ezzel mindegyik grafikus vezérlő x4-es PCI Express 4.0-s sávval kapcsolódik majd a host processzorhoz. Maga a hardver passzív bordát használ, és az Intel azt ajánlja, hogy egy pengeszerverbe ne kerüljön négynél több gyorsítókártya, de ezzel igazából nem feltétlenül kell törődni, addig lehet nyugodtan pakolni a hardvert, amíg van szabad PCI Express sáv, illetve amíg az adott szerver hűtőrendszere képes elvezetni a keletkező hőt.

[+]

Ahogy fentebb említettük, az Intel kiemelten az androidos felhőalapú játékszolgáltatásokra fókuszál, és terveztek egy ehhez passzoló, Project Flip Fast nevű szoftverkörnyezetet, ami hatékonyan megoldja az Androidra írt játékok streamelését a különféle kliensekre.

Az Intel szerint a gyorsítókártyán belül egy GPU maximum 10-20 androidos játékot képes a csatlakozó kliensek felé streamelni, de persze a terheléstől függően ez a szám kisebb lehet. Konkrét adat ebből a szempontból egy H3C XG310 az Arena of Valor című játékból 60 darab streamet képes biztosítani, ha a felbontás 720p-s, a képkockasebesség pedig 30 fps. Ez azért nem rossz, mert így egy kártya gyakorlatilag 60 darab játékost ki is szolgál, vagyis a szerver fenntartási költsége igen sok előfizető között oszlik meg.

Az Intel és a H3C már szállítja a szerverpiacra szánt gyorsítókártyákat a partnereknek, a konkrét cégeket viszont nem nevezték meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés