Hirdetés

Gigabyte WLAN-router PCI-kártya alakban

A Gigabyte új hálózati eszközének, a Wi-Fi hozzáférési pontként és routerként funkcionáló AirCruiser G Desktop Routernek (GN-BC01) az a különlegessége, hogy egy PCI csatolófelülettel ellátott kártya alakját öltötte magára.

Az eszköz két 10/100 megabites Ethernet interfésszel rendelkezik, amelyek közül az egyik az internetszolgáltató hálózatára való kapcsolódást szolgálja, a másikra pedig vagy a gazdagép LAN-portja, vagy – több gép kábeles kommunikációja esetén – egy switch csatlakoztatható. WLAN-állomások a mellékelt antenna segítségével tudnak kommunikálni a routerrel, s hogy a felhasználó ez esetben se maradjon a forgalom vizuális jelzése nélkül, az antenna tetejébe épített kék LED villogása kíséri az adatátvitelt.


A megoldás kétségtelen előnye, hogy azok, akik főleg WLAN-on keresztül kívánják elérni az Internetet, illetve a többi helyi állomást, a PCI-kártya révén megspórolnak néhány plusz kábelt, illetve az áramellátást biztosító külön adaptert. Vásárlás előtt azonban nem árt mérlegelni a tényleges igényeket, hiszen a vezetékes hálózati kommunikáció előtérbe kerülése esetén szükségessé válik egy – mégoly olcsó – switch beszerzése is. A befogadó PC üzemeltetése ezzel együtt nem kényszerű mellékhatása a koncepciónak; a kártya a PCI aljzatban a gép kikapcsolt (de persze a hálózatról le nem választott) állapotában is meglévő 5 volttal is működik, s ha ezt az alaplap nem biztosítaná, a gyártó által mellékelt tápadapterrel mégis megoldható a táplálás.

Az eszköz az IEEE 802.11b/g szabványok szerinti WLAN-okkal kompatibilis, adatátviteli csúcssebessége 54 Mbps. Támogatja VPN-kapcsolatok felépítését IPSec és L2TP protokollokon keresztül; DHCP-szerverként és -kliensként is funkcionál. A biztonságot a címfordítás (NAT), valamint a 64/128 bites WEP és az újabb, erősebb WPA titkosítás, valamint a többféle filterrel ellátott tűzfal garantálja – ezek a szolgáltatások az integrált „varázsló” segítségével egyszerűen konfigurálhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés