Hirdetés

Tavasszal érkeznek az U.S. Robotics új WLAN-eszközei

A U.S. Robotics új vezeték nélküli hálózati eszközöket jelentett be: a MAXg termékcsalád várhatóan a második negyedévben kerül a piacra. Pontos specifikációkkal egyelőre nem szolgálhatunk, ám az új generáció legfontosabb tulajdonságai már ismertek. A Broadcom BroadRange technológiájára építve jelentősen megnő a hatósugár: a hagyományos 802.11g szabvány szerinti eszközökhöz képest azonos adatátviteli sebesség mellett akár másfélszeres lehet az áthidalható távolság. A technológia nem igényel speciális antennákat, az előny a digitális jelfeldolgozás fejlesztésének köszönhető; ebből fakad, hogy a nagyobb hatótávolságból a BroadRange technológiát nem implementáló eszközök is profitálnak.

A MAXg családba tartozó kliensadapterek és hozzáférési pontok egymással – a jelenleg is piacon lévő U.S. Robotics termékek egy részéhez hasonlóan – 125 Mbps sávszélességen is képesek kommunikálni, de természetesen az IEEE 802.11b/g szabványok szerint 11, illetve 54 Mbps adatátviteli sebességgel forgalmazó eszközökkel is kompatibilisek. A gyártó által alkalmazott technikák ugyanakkor nem érintik hátrányosan a szabvány szerint kommunikáló, illetve a heterogén WLAN-okban adó állomásokat, ezt bizonyítja az is, hogy a MAXg termékek – a U.S. Robotics állítása szerint – a Wi-Fi Alliance tanúsítványával jelennek meg.

Hasonlóan jelentős gyorsulást a legtöbb gyártó channel bonding alkalmazásával ér el. A 108 Mbps sebességet biztosító eszközök tipikusan ilyenek; a 2,4 GHz-es hullámsáv rendelkezésre álló csatornái közül egyszerre többet használnak adatátvitelre, ezzel azonban akadályozhatják más – akár másik WLAN-ba tartozó – eszközök adását. Az U.S. Robotics ezzel szemben a hálózatmenedzsmenthez szükséges és a hasznos adatok arányán igyekszik javítani. A packet aggregation révén 4000 bájtra növelhető az egyetlen keretben továbbított adatmennyiség, a frame bursting nevű eljárással pedig indokolt esetben – megfelelő prioritás mellett – egy adó számára több időszelet is kisajátítható. Az állomás mindeközben egyetlen csatornát vesz igénybe, így nem blokkolja mások adatcseréjét, ráadásul egy, a technológiát nem támogató állomás bekapcsolódása esetén hamarabb visszaállítható a szabványos kommunikáció.

A MAXg eszközök harmadik fontos fejlesztési szempontja a biztonság. A 64 és 128 bites WEP titkosítás mellett biztosítani fognak WPA, sőt az IEEE 802.11i specifikációban leírt WPA2 titkosítást és 802.1x autentikációt. A MAXg routert Stateful Packet Inspection tűzfallal is ellátják, támogatni fogja VPN kapcsolatok felépítését (PPTP, IPSec és L2TP pass-through), valamint a MAC cím szerinti szűrést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés