Hirdetés

Windows-alapú terminálok kis irodák számára

Olvasóink közül többen talán már találkoztak az alább bemutatandó (vagy más hasonló) készülékkel, azonban talán mégsem hiábavaló megemlékezni az Office Stationről. Ez egy Windows-alapú terminál, amely Fast Ethernet hálózati kapcsolaton keresztül csatlakoztatható a terminálszerverre. Legfőbb előnye, hogy nem igényel költséges hardvert vagy szoftvert, kisebb erőforrásigényű alkalmazások futtatása esetén bőven megteszi egy 3 GHz körüli Pentium 4 processzort és 1-2 GB RAM-ot tartalmazó asztali PC Windows XP vagy Windows 2000 operációs rendszerrel és az Office Station Windows Terminal (OSWT) erőforrásmegosztó szoftverrel. Egy ilyen szervergép legfeljebb 10 terminált tud kiszolgálni.

A rendszer egy egyszerű elven alapul: a szerveren párhuzamosan futó alkalmazásokat (melyek ablakai normál esetben ugyanazon a desktopon jelennének meg) az OSWT szoftver hozzárendeli az egyes kliensekhez, így azok csak a megfelelő monitoron láthatók, és csak az adott klienshez tartozó beviteli eszközökkel manipulálhatók. Egy kliens ugyanakkor több szerverhez is hozzá tud egyidőben kapcsolódni, s lehetőség van az engedélyezett szerver távoli, Interneten keresztüli elérésére is.


Maga a „doboz” passzív hűtésének köszönhetően teljesen zajtalanul működik, s egy analóg VGA-kimenettel, két PS/2-csatlakozóval (billentyűzet, egér), továbbá egy audiokmenettel rendelkezik. Kis irodákban a megoldás az adminisztráció csökkenését, ezzel együtt a biztonság növekedését vonhatja maga után, ám fontos tényező lehet az is, hogy csupán egyetlen operációs rendszert és a használt szoftverek egyetlen példányának licencét kell beszerezni – a rendszer a webes és irodai alkalmazások széles köre számára megfelelő teljesítményt nyújt. Nem alkalmas természetesen az erőforrás-megosztásnak ez a módja játékokhoz és komplex grafikát igénylő szoftverekhez.

A készülék bekapcsolása után automatikusan megkeresi a rendelkezésre álló terminálszervereket, s felkínálja a felhasználónak a választás lehetőségét. Az adatátvitel az NComputing nevű cég saját fejlesztésű, a TCP/IP protokollcsaládra épülő Windows over IP protokolljával történik.

A LAN-verzión kívül létezik egy másik típus is, amely USB 2.0 interfészen keresztül kommunikál a szerverrel. Ez szintén rendelkezik Fast Ethernet interfésszel, s az audiocsatlakozók sorában mikrofonbemenetet is találunk. Mindkét modell bruttó kiskereskedelmi ára 51 150 forint körül alakul.

Előzmények

Hirdetés