Hirdetés

A Gigabyte GA-MSH61DI jelzésű alaplappal száll be a thin Mini-ITX-es buliba

Most már tényleg kijelenthető, hogy révbe értek az Intel tervei az LCD-PC-ket érintő szabványosítással kapcsolatban. A nemrég megjelent ECS G11 még csomagban érkezett, de már akkor leírtuk, hogy hamarosan különálló alaplapok is lesznek. Úgy néz ki, hogy a Gigabyte szállt be elsőként a thin Mini-ITX-es buliba, de a termék egyelőre nem sokat ér, ugyanis nem lehet hova beszerelni. Ez azonban csak ideiglenes probléma, ugyanis a vállalat szerint érkeznek az alaplapot fogadó monitorkeretek is, amelyek szintén az Intel thin Mini-ITX szabványra vonatkozó előírásai szerint készülnek. Gyakorlatilag az egész rendszer teljesen specifikált, azaz a monitorkeretek tekinthetőek háznak, ahogy a nagyobb ATX-es PC-knél. A különbség annyi, hogy eme „házakkal” egy kijelző is érkezik, és így lesz a vásárlónak egy egyénileg szerelhető egybegépe, amelyet igény szerint lehet fejlesztgetni.


[+]

A Gigabyte GA-MSH61DI jelzésű alaplapja LGA1155-ös processzort fogad, és a vállalat szerint a 95 wattos TDP osztályba sorolt modellek is használhatóak. Ezt nem feltétlenül kell szentírásnak venni. Maga az alaplap biztosan képes erre, de a monitorkeret esetében olyat kell választani, amelynek hűtése képes elvezetni ezt a hőmennyiséget. Arról nem tudni, hogy ilyen megoldások lesznek-e. Információink szerint a szabvány nem zárja ki a 95 wattos fogyasztási osztályú chipek beépítését, de egyelőre kérdéses, hogy készül-e olyan monitorkeret, amivel megoldható a hűtés. Mindenesetre a lehetőség adott, de a vásárlásnál érdemes odafigyelni a keret gyártójának ajánlásaira. Az alaplap egyébként H61-es vezérlőhidat alkalmaz, és a szabvány előírásai szerint dedikált GPU beépítésére sajnos nincs lehetőség, így a processzorba integrált megoldással kell beérni, mely HD Graphics 2000 vagy 3000 lehet, függően a CPU típusától. A maximum 8 GB-os rendszermemória DDR3 szabványú lehet, és két darab SO-DIMM csatoló várja az 1333 MHz-es órajelű modulokat.


[+]

Az alaplapon nyolccsatornás hangkodek található, ami a TOSLINK konnektoron keresztül használható ki. Alapfelszereltség még a Gigabit Ethernet, a HDMI kimenet, illetve a két-két darab 2.0-s és 3.0-s USB aljzat. Wi-Fi adapter vagy tunerkártya beépítésére is van lehetőség a mini PCI Express csatoló felhasználásával, a meghajtókat pedig két darab 3 Gbps-os SATA felület várja. Egy apró SSD számára szintén elérhető egy mSATA csatoló. A szükséges külső tápegységet a monitorkerettel együtt lehet megvásárolni. A Gigabyte minimum 150 wattos megoldást javasol, de a 95 wattos processzorokhoz ajánlott egy 200 wattos modell.

A vállalat még nem közölte a GA-MSH61DI jelzésű alaplap árát, és a megjelenés pontos időpontját sem tudni. Valószínű, hogy a különálló alaplapok a szintén különálló monitorkeretekkel együtt startolnak. Annyi biztosnak tűnik, hogy a forgalmazás még az ünnepi szezon előtt megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés