Hirdetés

Combos hangchippel erősíti meg csúcsalaplapját a Gigabyte

A Gigabyte bejelentette a G1.Sniper Z87 jelzésű alaplapját, melynek különlegessége, hogy a hangchip szempontjából a Creative Sound Core3D rendszerére épít, ami egy igen combos megoldásnak tekinthető. A Quartet rendszer a hangok számítását négy DSP segítségével oldja meg az ezt támogató alkalmazásokban. Természetesen a hardver támogatásáért a Creative felel majd, így tulajdonképpen ez pont olyan megoldásnak számít, mintha a felhasználó külön X-Fi hangkártyát vásárolna, de ezt az integráció miatt nem kell meglépnie. Extrának tekinthető, hogy a műveleti erősítő (OP-AMP) tetszőlegesen kicserélhető.

A Z87-es vezérlőhídra épülő újdonság egyébként Haswell processzorokhoz készült, vagyis LGA1150-es foglalatot találunk rajta és DDR3 memóriákat kezel. A grafikus kártyákat két darab teljes szélességű PCI Express 3.0-s port fogadhatja, melyek közül csak az első kínál x16-os módot, míg az alsó nyolc csatornával dolgozik. Természetesen CrossFire vagy SLI kiépítés mellett mindenképpen be kell érni nyolc-nyolc csatornával. Ezeket még kiegészíti három PCI Express x1-es és két PCI csatoló. A meghajtókat hat darab 6 Gbps-os SATA port fogadhatja, a RAID funkciónak hála az adattárolók több RAID módba is felfűzhetők, ha erre esetleg igény lenne.


[+]

A Gigabit Ethernet csatlakozó természetesen nem hiányzik, illetve fontos, hogy maga a vezérlő egy Qualcomm Atheros Killer E2201, mely számos technikát bevet a hálózati késleltetés csökkentésére, amivel a felhasználók kisebb laggal szembesülnek a többjátékos módokba. Az alaplap hátlapjára négy 3.0-s és három 2.0-s USB port került, de utóbbi interfészekből több is elérhető a belső portok kivezetésével. Lényeges adat, hogy amennyiben az integrált grafikus vezérlő használatára lenne szükség, akkor a kijelzőket egy HDMI és egy DisplayPort kimenet várja.

Az ATX szabványú Gigabyte G1.Sniper Z87 hamarosan kapható lesz az üzletekben, az ajánlott fogyasztói árról azonban még nincs adat.

Előzmények

Hirdetés