Hirdetés

Gigabyte 990FXA-UD7 a harmadikon

Néhány hónappal ezelőtt Gigabyte 990FXA-UD7 nevű AM3+-os alaplapja eltűnt a boltok polcairól. Mindeközben az olcsóbb GA-990FXA-UD3 és GA-990FXA-UD5 modellek a 3. revíziójukig jutottak, így egyesekben joggal merülhetett fel a kérdés, hogy mi történt a csúcsmodellel?


[+]

Szerencsére a tajvani gyártó nem dobta sutba az UD7-et, így néhány hónap szünet után visszatérhet az üzletekbe, az UD3 és UD5 modellekhez hasonlóan immáron 3.0-s verzióban. A korábbi 1.0-hoz képest a legnagyobb különbség, hogy immáron ez az alaplap is (Dual) UEFI-vel van felszerelve, így például már a Windows 8 támogatás is biztosított, mely többek között alacsonyabb boot idővel kecsegtethet.


[+]

A további főbb tulajdonságok tekintetében szinte teljesen az elődre hajaz a Gigabyte 990FXA-UD7 rev. 3.0. A Gigabyte továbbra is licenceli az NVIDIA SLI technológiáját, melyek közül legnagyobb, Quad SLI-re is képes variánssal rendelkezik az UD7. Ennek megfelelően alakították ki a slotok elrendezését is. Ezek közül a legfelső, és alulról a harmadik rendelkezik 16 sávval, így a kétkártyás rendszerek esetében ezeket lesz érdemes megtölteni. A legalsóhoz és felülről a harmadikhoz 8 sáv került kivezetésre, melyek minden bizonnyal osztoznak a 16 sávosokkal, azaz négy kártya esetén x8/x8/x8/x8 lehet majd a felállás. A 2. és 4. slotok 4 sávot kaptak, valamint az alaplapra egyetlen sima PCI slot is felkerült. Az SB950 hat darab natív SATA 6 Gbps portjainak számát kettővel toldotta meg a Gigabyte. További plusz a diagnosztikai post code kijelző, valamint a két kivezethető belső USB 3.0 port is.


[+]

A tápellátás oldalán első ránézésre 10 valós fázist tartalmaz az alaplap, melyek az MSI által már évek óta alkalmazott DrMOS (Driver-MOSFET) megoldásra épülnek. Ennek lényege, hogy az egyszerűbb D-PAK, és náluk jobb kapcsolási tulajdonságú Power-PAK tokozású diszkrét tranzisztorokkal ellentétben egy összetettebb áramkört használnak, amelyben két MOSFET és egy vezérlőchip van. Tuningnál lehet lényeges, hogy a DrMOS lényegesen kisebb tüskével és gyorsabban kapcsol, mint a klasszikus megoldások. Ez konkrétan 1000 KHz-es üzemi frekvenciát jelent a normál analóg kivitel 250 KHz-ével szemben. Mindezekhez a Gigabyte a Vishay SiC769 típusú chipjeit alkalmazza az UD7 esetében.


[+]

A hátlapon hét darab USB2.0 és kettő USB 3.0 port kapott helyet. Ezek mellett egy Ethernet vezérlő és egy FireWire, két eSATA, egy megosztott PS2 billentyűzet és egér port, valamint az integrált alaplapi hangvezérlő digitális és analóg kivezetései találhatóak meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés