Hirdetés

ASUS Z87-Deluxe/Quad: az első alaplap Thunderbolt 2-vel

Az Intel nemrégiben indította útjára a Thunderbolt interfész második generációját, ami a villámos csatlakozón másodpercenként 10 helyett immáron 20 gigabit adat átvitelére képes. Az USB 3.0-hoz hasonló, ám jelenleg annál négyszer gyorsabb univerzális adatbusz a drága eszközök és az egyéb járulékos költségek (speciális kábel, vezérlőchip) miatt egyelőre nem túl elterjedt, ugyanakkor kétségkívül rengeteg előnnyel kecsegtet. A megduplázott sávszélesség pedig lehetővé teszi, hogy speciális, különösen nagy sávszélességet igénylő alkalmazási területen is bevehető legyen (például 4K felbontású videofolyam átvitele másodpercenkénti 60 képkocka mellett, valós időben). Emellett akár több eszközt is egy láncra fűzhetünk és DisplayPort 1.2 kimenetként is funkcionál.

Az ASUS az újdonságot meglovagolva elsőként dobott piacra olyan alaplapot, amely natívan támogatja az új generációs csatolófelületet. Az Intel LGA1150 foglalatos, Haswell processzorokkal kompatibilis Z87-Deluxe/Quad névvel fémjelzett deszkára egyből két Tunderbolt 2 port is felkerült, melyek egyenként tudják a szabványban leírt sávszélességet, visszafelé kompatibilisek az első generációval, továbbá ezen a két csatlakozón keresztül 12 eszközt képesek egyszerre kiszolgálni. Emellett persze az USB-t sem hanyagolta el a gyártó, 2.0-s és 3.0-s portból egyaránt nyolc-nyolc aljzatot használhatunk, valamint egy HDMI-t is kapunk.


[+]

A Deluxe felszereltségi szinthez híven egyéb extrákban is bővelkedik ez a modell, például hőcsöves hűtéssel, 10 darab 6 Gbps-os SATA porttal és integrált IEEE 802.11ac-s Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0-s vezérlővel büszkélkedhet. Emellett USB 3.0-ra köthető (mától külön is megvásárolható) NFC Express névre hallgató kiegészítőt is csomagol a dobozba a gyártó, mely a mobil eszközök villámgyors párosításával szinkronizálja a fotókat, videókat, jelszó nélküli azonosítást tesz lehetővé a Windows 8-as operációs rendszerekkel, stb.

Az ASUS Z87-Deluxe/Quad hazai debütálása szeptember végén várható, de forintosított ára egyelőre nem ismert (az USA-ban 350 dollár körüli árral számolnak).

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés