Hirdetés

Gigabájtos tárolás: új Plextor meghajtók és technológiák

A SCSI CD-ROM-ok sorát folytatja az 54-szeres sebességű, PX-54TA típusú eszköz, míg a PX-116 egy 16x/48x DVD-ROM. A Plextor két évvel ezelőtt hátat fordított a SCSI-s CD-íróknak, ám 2003 januárjában mégis megjelentette a 40-szeres SCSI-s CD-RW termékét. Az új Plextor PlexWriter Premium a CD-ket maximum 52-, míg a CD-RW-ket 32-szeres sebességgel írja és 52-szeres tempóval olvassa.

Az új író azonban nemcsak az írási sebességben különbözik majd a jelenleg kapható PlexWriter 48/24/48A készüléktől, hanem - a tömörítési technikájának köszönhetően - tárolókapacitása is növekszik. Az új technológia segítségével lehetővé válik egy 700 MB-os lemezre maximum 984 MB, míg egy 870 MB-os korongra legfeljebb 1,2 GB adat felvitele. A titok nyitja: a hagyományos vörös lézer sűrűbben égeti az adatokat, mint a hagyományos társak. A hátrány: a lemezek csak magában a PlexWriter Premiumban lesznek olvashatóak, illetve később - egy firmware-frissítésnek köszönhetően - a PlexWriter 48/24/48A meghajtók is képesek lesznek fogadni a formátumot.

A Premiumhoz adott PlexTools Professional gondoskodik majd az új technológia előnyeinek kihasználhatóságáról, ezenkívül egy jelszóvédelmet is kínál a rendszer, valamint egy különleges audio CD-égetési képességet biztosít. További jellemzők: a pufferkiürülés-elleni védelem és a Mount Rainier szabvány támogatása. A gyorsítótár mérete 8 MB és az eszköz teljes mértékben, 100 százalékig CloneCD-kompatibilis.

A PlexWriter Premium ára 160 euró lesz, a PX-54TA-é és a PX-116A-é hasonló az átlagárakhoz. Mindhárom eszközre kétéves garanciát nyújt a Plextor és május elejétől kezdik árulni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés