Hirdetés

Gelid Silent 5 és Silent 6 – apró, mégis csendes ventilátorok

A folyamatos méretcsökkenés következtében a számítógépházak is zsugorodnak, valamint a legtöbb szórakoztatóelektronikai berendezés tervezésénél is arra törekednek, hogy minél vékonyabb készülékházba zsúfolják be az alkatrészeket. Ennek esztétikai és praktikus előnyei tagadhatatlanok, viszont a hűtés szempontjából már akadnak problémák, amely követeztében a gyártók sokszor kompromisszumot kénytelenek kötni. Ilyen megoldás például a kisebb átmérőjű ventilátorok alkalmazása, amelyek magasabb fordulatszámon bizony kellemetlenül zajosak lehetnek.

A Gelid ezért népes Silent ventilátorsorozatát két újabb taggal, az 50 mm-es Silent 5-tel és a 60 mm-es Silent 6-tal bővítette. Ezekkel a méretekkel nehezen összeegyeztethető a csendes jelző, de a gyártó azt állítja, hogy az új jövevények moderált zajszint mellett is használható légszállítással rendelkeznek. A motorhangok érdekében a légkavarók folyadékcsapágyakat kaptak, ami nem csak a kiegyensúlyozott forgás, de az élettartam szempontjából is előnyös.

12 volton rendre 4000 és 3200 fordulatot tesznek meg percenként, azonban vezérelhetőségükről nem közöltek információkat. Remélhetőleg 5 voltos feszültség környékén is stabilan indulnak, akkor valóban sokféle berendezésben megtalálhatja a helyüket. A Gelid a szokásos fém csavarokat strapabíró, hőálló gumiból gyártottakra cserélte, hogy ezzel is segítse a ventilátor vibrációinak izolálását. A Gelid Silent 5 és Silent 6 egyaránt 3,9 euróért kapható, 3 év garancia kíséretében.

Tápegység típusa: Gelid Silent 5 Gelid Silent 6
Méret (mm) 50 x 15 60 x 15,5
Légszállítás (cfm) 21,94 27,2
Fordulatszám (rpm) 4000 3200
Zajszint (dBA) 23 24
Statikus nyomás (mm/H20) 2,8 2,6
Kábel hossza (mm) 450 450

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés