Hirdetés

Computex 2012: nagy dobásra készül a Noctua

A tavalyi év után idén is meglátogattuk a Noctua standját. Általában kevés olyan emberrel találkozunk egy ilyen túra során, akik az ezernyi érdeklődő ellenére is akkora átéléssel és nem utolsósorban szakértelemmel tudják az újdonságokat magyarázni, mint Jakob Dellinger, a Noctua sajtó- és marketing menedzsere. Ehhez persze az is kell, hogy évről-évre legyen valami újdonság a vállalat tarsolyában, de ezúttal sem kellett csalódnunk.

A standra érve értetlenkedve néztem az ANC feliratot a plakátokon, hiszen kicsit nehezen tudtam fejben összerakni, hogy az Active Noise Cancellinget, azaz az aktív zajszűrést miként lehet egy lapon említeni a ventilátorokkal. Persze kérdezni sem kellett, rögtön áramlástani és akusztikai információkkal teli viharba kerültem, amint vendéglátónk elkezdte magyarázni, hogy az ANC tulajdonképpen milyen újítást is takar az esetükben.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

De hogy az elejéről kezdjük, az új ventilátor a 120 mm átmérőjű Noctua NF-F12 ANC, melybe a tavalyi évben bemutatott újdonságok mind bekerültek, tehát ezt használták fel alapnak az új technológia kifejlesztéséhez, amiben az aktív zajcsillapításban jártas RotoSub segítségét kérték. Az aktív zajszűrés célja, hogy a fejhallgatókhoz hasonló működési elvet alkalmazva (miszerint egy adott hanghullám és annak ellentétes fázisa kioltják egymást) a gyártó minél lejjebb szorítsa a zajt abban a tartományban, ami a ventilátorok frekvenciájában a leginkább zavaró az emberi fül számára. Persze az ANC nem csodaszer, a zajkibocsátást egyelőre nem lehet ezzel a módszerrel teljes mértékben lenullázni, ezért a Noctua inkább azt a célt tűzte ki magának, hogy az új ventilátor 80%-kal nagyobb légáramlást és 120%-kal nagyobb légnyomást biztosítson a mostani NF-F12 ventilátoraik zajszintje mellett. Nagyobb légnyomást és légszállítást viszont csak a ventilátor fordulatszámának növelésével lehet elérni, így az NF-F12 ANC esetében a most alkalmazott percenkénti 1500-as fordulatszámot 2500-ra emelték, ez viszont jelentősen megemelné a zajkibocsátást. Ez utóbbi kiküszöbölésének érdekében itt jönnek képbe a RotoSub, illetve a Noctua fejlesztései.

Az alapvető probléma, hogy az aktív zajcsillapítás során az ellentétes fázisú hullámoknak nagyon precíznek (az eredeti forrás pontos tükörképének) kellene lenniük, hogy kioltsák az eredeti jelet, amit rendkívül nehéz megoldani, 100%-os megoldás nem is létezik. Az ötletforrás fejhallgatóknál viszonylag egyszerű dolguk van a mérnököknek, hiszen egy zártabb rendszerben egy hangszóróval kioltani egy másik hangforrás jelét nem akkora kihívás, mint ugyanezt tenni hangszóró nélkül. Egy ventilátor esetében pedig nincs hangszóró, arról  nem is beszélve, hogy körkörös nyomáshullámok képződnek, aminek frekvencia összetétele sokkal összetettebb, mint amivel a fejhallgatóknak kell megbirkózniuk.

Látható, hogy máris nem olyan könnyű megoldást találni a problémára, mint elsőre gondolnánk, pláne, hogy a ventilátor zúgása mindkét irányban (szívás-fújás) hallatszódik, míg egy fejhallgató esetében csak egy irányban kell hangokat kioltani (a fül felé). A RotoSub megoldásának a lelke a ventilátor keretében elhelyezett, kvázi tekercsként funkcionáló gyűrű, valamint a lapátok végébe integrált mágnesek, továbbá egy mikrofon és egy vezérlőegység. Lássuk ezek feladatát a gyakorlati működés során!


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A lapátok mögé helyezett mikrofonon keresztül a vezérlőegység monitorozza a kibocsátott zajt, melynek feladata, hogy a megfelelő időpontban a tekercsre áramot kapcsolva a lapátok végében lévő mágnesek egy pillanatra meghajlítják azokat, kiváltva ezzel a megfelelő ellentétes fázisú hanghullámot, mely kioltja az eredeti zajforrás által gerjesztett, nem kívánt frekvenciájú hanghullámokat. Lényegében tehát a vezérlés alapja Fourier-transzformáción alapuló algoritmus, amit számos területen (rezgésszámlálás, akusztika stb.) alkalmaznak.

Mint a videóban is látható, minden zajt lehetetlen kioltani, aminek okai között szerepel, hogy csak egyetlen mikrofon van, ami csak egy pontban képes rögzíteni a kibocsátott körkörös hanghullámokat, emiatt nem lehet a teljes frekvenciasávot maximális pontossággal lefedni – nem is ez cél, hanem egy sokkal elviselhetőbb hangfekvést találni, ami kevésbé zavarja a felhasználót. A Noctua esetében ezen a ponton persze jól jön a tavaly bemutatott Focused Flow technológia, ami sokkal kisebb turbulenciát kelt a fújó oldalon, ezáltal még így is kevésbé bonyolult az analizálandó frekvenciaspektrum, mint más ventilátorok esetében.

Gyakorlatilag a Noctua kihozta a technológiából a maximumot, hiszen a zaj forrása és a kioltásra szolgáló jel ugyanarról a helyről fog származni, ami hatásfok szempontjából rendkívül előnyös. Az NF-F12 ANC viszont még csak prototípus formájában létezik, ami érthető, hiszen jelenlegi állapotában - külső vezérlővel és kilógó mikrofonnal - nem lehetne eladni. Ezért a végső megoldásról is faggattuk vendéglátónkat, aki azt válaszolta, hogy dolgoznak már az ügyön, és a végleges darab esetében a vezérlő és a mikrofon is egy egységet fog képezni a termékkel (vélhetően a kereten lesznek valahol elhelyezve). Ehhez viszont még idő kell, előreláthatóan 2013. harmadik vagy negyedik negyedévnél előbb nem lesz belőle kész termék. Az újdonság nem is lesz két fillér, darabja várhatóan (mostani árfolyamot nézve) 40 euró körül lesz, de ezért a jelenlegihez képest közel kétszeres teljesítményt kapunk, változatlan zajkibocsátás mellett.

Ezen kívül láttunk még pár újdonságot a standon, például a szintén prototípus fázisban lévő, IP66 osztályba sorolt, víz- és porálló ventilátorokat. Az ipari felhasználásra szánt légkavarók újítása a zárt csapágyazásban keresendő, így se kosz, se nedvesség nem éri az érzékeny részeket. A fejlesztés még csak azért nem került a piacra, mert a gyártó szeretné az IP67-es osztálynak is megfelelni, ahol még agresszívebb anyagokkal (olaj, sav, lúg) kell megküzdeniük.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Érkeznek az "A" szériába tartozó légkavarók 40, 60, 90 és 120 mm-es átmérővel, légáramlást gyorsító barázdákkal ellátott lapátokkal. Ezek a szívó oldalon fellépő áramlásra fejtik ki jótékony hatásukat, ezzel felgyorsítva a légmozgást a lapátok külső régióiban, és nem utolsósorban a légörvény miatt fellépő zajokat is csökkentik.

Noctua "A" szériás légkavarók
Noctua "A" szériás légkavarók (forrás: PROHARDVER!) [+]

Szintén ventilátor: megérkezett az NF-S12 harmadik generációja. A házhűtéshez ajánlott légkavaró újdonsága, hogy a lapátok végén olyan bütyköket helyeztek el, melyek felgyorsítják a levegő áramlását és ezzel csökkentik a kilépő élen fellépő légörvényt és visszaáramlást. Ennek hatására ugyan csökken a ventilátor statikus nyomása, viszont cserébe több levegőt szállít, és lényegében ez az amire az S sorozat ki van hegyezve.

Harmadik generációs Noctua NF-S12 Harmadik generációs Noctua NF-S12
Harmadik generációs Noctua NF-S12 (forrás: PROHARDVER!) [+]

További prototípusokat is láttunk még, köztük alacsony profilú házakba és normál felhasználásra szánt megoldásokat. Ezekről külön-külön egyelőre nem számolnánk be, helyettünk inkább beszéljenek az alábbi fotók:


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés