Hirdetés

Erősen limitált számú csatlakoztatást visel el az új GeForce-ok tápadaptere

Ez azonban egyáltalán nem egyedi jelenség, noha a 30 darab fel- és lecsatlakoztatás valóban nem sok.

Érdekes információt szúrt ki a VideoCardz a Zotac által kiadott új GeForce RTX 4090-es modellek termékoldalain, ugyanis a vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy a régebbi tápegységekhez tervezett, 16 tűs aljzatot négy darab 8 tűsre bontó adapter nagyon limitál számú csatlakoztatást visel el, egészen konkrétan 30-at. Vagyis papíron 30-szor lehet megbontani a táp felé való bekötését az új VGA-knál, amivel kapcsolatban valószínűleg sok kérdés merül fel.

Előjáróban annyit, hogy az efféle tápadapterek, illetve lényegében a tápaljzatok esetében mindenképpen van egy maximális szám, amennyi csatlakozást biztonságosan elvisel az adott konnektor. Ez a tényező tehát nem egy új dolog, és valójában vannak is gyártói tesztek arra, hogy mikortól lazul meg annyira az aljzat, hogy az már veszélyes lehet rendszer működésére vonatkozóan. Ez különösen igaz az átalakító vagy hosszabbító adapterekre, mert azok kevésbé strapabíróak a jellegükből adódóan, és az eszközök gyártói meg is adnak egy teszt alapján kimért maximális mennyiséget a biztonságos fel- és lecsatlakoztatásra vonatkozóan. Korábban ez valószínűleg azért nem kapott annyira nagy figyelmet, mert a leggyengébb minőségű adapterek is bőven elviseltek legalább száz leválasztást és újbóli bekötést, míg a jobban összerakott opcióknál akár több száz is lehetett ez a szám.

Ami nehezen emészthetőnek tűnhet az a 30 darab fel- és lecsatlakoztatás, mivel ez a mennyiség nem hangzik túl soknak. Az alacsony limit azért lehet meghozva, mert a GeForce RTX 40 sorozatú VGA-khoz használt adapterek jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint bármi más, amit a PC-kben eddig használni kellett hasonló célra. Emiatt nyilván a gyártói tesztekben is sokkal hamarabb adják meg magukat, vagyis jóval kevesebb újracsatlakoztatás mellett működtethetők biztonsággal. Ez ugyanakkor teljesen normális, olyan áramerősség megy át rajtuk, ami biztos kötést igényel, tehát nem megengedhető, hogy lazává váljon az aljzat egyik vezetéke, mivel elolvadna az érintett konnektor. Márpedig minél több leválasztás és újracsatlakoztatás történik, annál nagyobb az esélye annak, hogy romlik a kialakuló kötés erőssége, és ez nagy áramerősségnél bizony hamarabb jelent biztonsági kockázatokat.

Az tehát, hogy a gyártók ezt a számot megadják, egy jó dolog, mert tudnia kell a felhasználónak, hogy mi az a maximális fel- és lecsatlakoztatás, ami biztosan megengedhető. Ettől persze elképzelhető, hogy ennek a dupláját is kibírja, csak a teszteken látottak alapján erre nincs garancia.

Valójában a helyzet egyáltalán nem tragikus, mivel a legtöbben úgysem szedik szét annyiszor a gépüket, hogy a limiten kívül essenek. Ha valaki mégis azt tervez, hogy megteszi, akkor inkább szerezzen be 16 tűs tápkonnektorral rendelkező ATX 3.0-s tápegységet, amivel mellőzhető az adapter.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés