Hirdetés

Leleplezte az Ada Lovelace architektúrára épülő GeForce-okat az NVIDIA

A technikai specifikációkkal szűkmarkúan bánt a vállalat, de idén három modell biztosan érkezik.

Az NVIDIA az ígéretéhez híven bemutatta az új, Ada Lovelace architektúrát használó GeForce-okat. Konkrétan a GeForce RTX 4090 és 4080 nevű modellek érkeznek idén, és a leggyorsabb egy 4 nm-es TSMC node-on készülő GPU-ra épül, amely 76,3 milliárd tranzisztort tartalmaz.


[+]

Az újításokról a vállalat egyelőre szűkszavúan beszélt, de annyit már tudni, hogy a legnagyobb mértékben a tensor teljesítmény javul, és az új tensor feldolgozók már 8 bites lebegőpontos formátumot is támogatnak.

Shader execution reordering
Shader execution reordering

Az Ada Lovelace architektúra újratervezett multiprocesszorokat tartalmaz, ami abból a szempontból fontos, hogy megjelenik a shader execution reordering. Ez lényegében képes a futó shadereket úgy rendezni, hogy javítsa a koherenciát, vagyis a futó folyamatok többször találják meg a szükséges adatokat a gyorsítótárban. Ennek raszterizálás mellett nincs olyan nagy haszna, mert eleve elég jó a koherencia, de sugárkövetésnél már számottevő előnyt lehet nyerni vele a másodlagos sugarak számítása során. Ezt segíti még az új RT feldolgozó, ami a metszésvizsgálat teljesítményét a duplájára növeli.

DLSS 3
DLSS 3 [+]

A fejlesztés mellett érkezik a DLSS 3 is. Bár ez inkább szoftveres újítás, mintsem hardveres, az biztos, hogy a Portal RTX támogatni fogja. Ez a 2007-ben megjelent Portal sugárkövetésre átírt verziója, ami novemberben lesz letölthető egy frissítés formájában az eredeti játék tulajdonosainak.

A konkrét VGA-kra rátérve az NVIDIA október 12-én adja ki a GeForce RTX 4090-et, amely 24 GB-nyi GDDR6X memóriát használ. A vállalat szerint az 1599 dollárért kínált fejlesztés raszterizálás során kétszer, sugárkövetésnél pedig négyszer gyorsabb a GeForce RTX 3090 Ti-nál, bár a mérésekre vonatkozó részletek nem nyilvánosak. Annyi azonban ismert, hogy az szimpla pontosság melletti számítási kapacitása 90 TFLOPS lesz.

[+]

Az olcsóbb modellek tekintetében a GeForce RTX 4080 felé kell fordulni. Ebből a 12 GB-ny GDDR6X memóriával rendelkező verzió már 899 dollárért is hazavihető, de lesz egy 16 GB-os opció is 1199 dollárért. Arról még nincs adat, hogy a memóriák pontosan hogyan lesznek felszerelve, normál vagy egyfajta flexibilis vezérléssel, ezek csak később derülnek ki.

A GeForce RTX 4080 alatt megmaradnak az Ampere vonalról ismert GeForce RTX 3080, 3070 és 3060 opciók. Noha az NVIDIA külön nem emelte ki, de mostantól a gyártók engedélyt kaptak arra, hogy több memóriát szereljenek az egyes VGA-kra, így például idén még lesz lesz 16 GB-os GeForce RTX 3070 Ti is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés