Hirdetés

A Computexen előkerül a legkisebb Kepler?

Az NVIDIA a GeForce 600-as sorozatból már bemutatta a felsőházba tartozó, Kepler architektúrára épülő, új generációs GTX 690, 680 és 670 jelzésű termékeket, melynek mindenki örült, noha nagyon sokan nem tudják megfizetni az árukat. Az alsóház a GT 610-es, 620-as és 630-as versenyzőkkel gazdagodott, és e termékek teljesen ellentétes hatást váltottak ki az emberekből, hiszen gyakorlatilag nem új VGA-k, hanem az előző generációs Fermi architektúrára épülő VGA-k átnevezései. Ez nem lenne alapvetően baj, de a versenyképességük az új IGP-k mellett erősen vitatható, így sok szempont alapján értéktelen megoldásoknak számítanak. Látható, hogy a GeForce 600-as termékcsalád egyáltalán nem kínál megoldást a középkategóriában, és bizonyos, hogy jobban igényli a piac a megfizethető árú kepleres GeForce-ot, mint az átnevezéseket.

A pletykák szerint a Computexen előkerül a GeForce GT 640, mely lényegében a legkisebb kepleres megoldás lesz. Úgy tudjuk, hogy a termék a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáját hasznosító GK107-es GPU-ra épít, így két darab SMX blokk található benne, ami 384 CUDA magot és 32 darab textúrázó csatornát eredményez. A memóriabusz 128 bites lesz, és információink szerint a referenciamodell DDR3 szabványú memórialapkákat kap. Azt nem tudjuk, hogy a gyártók ettől eltérhetnek-e, de a GK107 memóriavezérlője támogatja a GDDR5-ös chipeket is. A ROP blokkok száma kettő lesz, ami összességében 16 darab blending egységet jelent.

A PCI Express 3.0-s csatolóba illeszthető újdonsághoz nem szükséges külső tápcsatlakozó, így a fogyasztása nem lépi át a 75 wattot. Sajnos az órajelekről nem kaptunk pontos információkat, de 700 és 800 MHz közötti magórajel várható, míg a fedélzeti memória effektív 1600-1800 MHz között ketyeghet. Némi teljesítményadat azért kiszivárgott, de – ahogy azt megszokhattuk – ez a 3DMark 11-re vonatkozik. Ennek megfelelően a játékok szempontjából az eredmények nem reprezentatívak, de a semminél mégis több információtartalommal bírnak. A GeForce GT 640 a referenciaparaméterek mellett 2300 pont körül teljesít az említett tesztprogram Performance módjában, és 700 pont körüli eredmény várható Extreme beállítás mellett. Az eredmények értékelése az árcédulától is nagyon függ, így ebbe most nem mennénk bele, de összehasonlításképpen a legkisebb új generációs AMD VGA, vagyis a Radeon HD 7750 e tesztekben rendre 2700 és 850 pont körül teljesít. A Radeon HD 7770 hasonló körülmények között rendre 3550 és 1100 pont körüli tempóra képes. Természetesen fontos elmondani, hogy az előzetes eredmények előzetes driverekkel is készülnek, így nem biztos, hogy a valós teljesítményt reprezentálják, bár mára az NVIDIA elég jól kiismerhette a Kepler rejtelmeit.

Akárhogy is lesz, jelenleg úgy tűnik, hogy a nyári hónapokban egy GeForce GT 640 és egy GTX 660 jelzésű GeForce-szal leszünk gazdagabbak. Sajnos az újdonságok megjelenésének pontos időpontja még nem ismert.

Előzmények

Hirdetés