Hirdetés

A Computexen érkezik a GeForce GTX 660?

Lassan, de biztosan halad a Kepler architektúrára épülő olcsóbb GeForce-ok fejlesztése. Az NVIDIA eddig a GK104-es és a GK107-es lapkát mutatta fel, melyek közül az utóbbi egyelőre csak a mobil piacon érhető el, és amíg a gyártókapacitás nem normalizálódik, addig sok esély nem is lesz egy asztali megoldásra. A GK104 a GeForce GTX 690, 680 és 670 alapját képzi, de ezzel a sornak még nincs vége, ugyanis érkezik a GeForce GTX 660 is, mely szintén az előbbi lapkára épül. A pletykák szerint a bemutatóra az idei Computexen kerül sor, ám ennél többet gyakorlatilag nem tudni. Elméletben a Radeon HD 7870 van megcélozva, mint közvetlen versenytárs, így valószínű, hogy az újdonság teljesítménye és árcédulája is ehhez a termékhez idomul.

A GeForce GTX 660 valószínűleg megörökli a GeForce GTX 670 nyomtatott áramköri lapját, mely eleve nagyon spórolósra vette a figurát, így tökéletes alapja lehet egy 300 dollár környékére érkező terméknek. Valószínű, hogy a 6 tűs PCI Express tápcsatlakozók száma egyre csökken, így a GeForce GTX 660 beéri majd 150 wattal is, ami szintén megfelel a Radeon HD 7870 ellen. Természetesen a GK104-es GPU nem lesz teljes értékű, de a letiltott egységekről még nincs adat. A pletykák szerint egy teljes GPC blokktól búcsúzni kell, ezzel két SMX letiltása várható a hozzájuk kapcsolódó raszter motorral egyetemben. Lehetséges alternatíva még, hogy az előbbiek mellett letiltásra kerül még egy SMX modul, de ez attól is függ, hogy a GK104 kihozatala mennyire jó. A felvázolt alternatívákkal a CUDA magok száma 1152 vagy 960 darab lehet. A ROP blokkok esetében a logika azt diktálja, hogy a raszter motor oldalán megcsappant teljesítményhez érdemes igazodni, de az NVIDIA korábban is alkalmazott már olyan rendszert, ahol ez a két paraméter nem volt összhangban, és ennek alapvetően most sincs akadálya. Valószínű tehát, hogy a 256 bites memóriabusz és a 32 darab blending egység megmarad, opciós lehetőség azonban a 192 bites memóriabusz és a 24 darab blending egység alkalmazása is. A legtöbb tényező alapvetően az órajeltől függ, amiről sajnos szintén nincs adat.

Összegezve, a GeForce GTX 660 közeleg. Remélhetőleg a Computexen már kiderülnek tényleges paraméterek, amiből lehet következtetni a rendszer teljesítményére is. Az NVIDIA mindenesetre még távolról sem végzett az idei termékskálával, ugyanis az AMD Radeon HD 7750, 7770 és 7850 jelzésű termékek továbbra is új generációs konkurens nélkül teszik a dolgukat a piacon, így ezek ellen a lehető leghamarabb kell pár Kepler architektúrára épülő alternatíva. Mindez persze nem csak az NVIDIA-n, hanem a TSMC-n is múlik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés