Hirdetés

Elég sok új generációs GeForce köthetett már ki a bányászfarmokon

Az NVIDIA a legalább 175 millió dollárért értékesített hardvereket az előző üzleti negyedévben a kriptovaluták bányászatához.

Az NVIDIA nemrég közölte az előző üzleti negyedévre vonatkozó eredményeit, amelyeket a Barrons riportja szerint Mitch Steves, az RBC Capital Markets elemzője jobban szemügyre vett. A szakember arra a megállapításra jutott, hogy a vállalat legalább 175 millió dollárért értékesített hardvereket a bányafarmok számára, ami még a legerősebb VGA-val számolva is százezres nagyságrendű mennyiséget jelent, az olcsóbb megoldásokat is figyelembe véve pedig több százezres készletről lehet szó.

Az egész szituáció valójában nem meglepő. Az Ampere architektúrára épülő GeForce-ok egészen jól teljesítenek Ethash algoritmussal, amit az Ethereum használ. Ráadásul – bár ez viccesen hangzik – a bányászoknak olcsóbb eladni a VGA-kat, mint kereskedelmi forgalomba hozni. Egészen biztos, hogy lenne rá kereslet a játékosok oldaláról is, de annak a logisztikai költségei nagyobbak, hiszen el kell juttatni a különféle kereskedőknek a hardvert, míg a bányászfarmok jó része Kínában van, így oda kiszállítani sokkal költségkímélőbb, következésképpen az NVIDIA haszna is nagyobb az eladásokon.

A nagy kérdés igazából az, hogy meddig lehet még profitábilis módon GPU-val bányászni Ethereumot. Hamarosan érkezik ugyanis az Ethereum 2.0, amelynek decemberben veszi kezdetét "Phase 0" néven emlegetett első fázisa, ami még nem vezeti ki az Ethereum PoW (Proof of Work) rendszert, de bevezeti a PoS-t (Proof of Stake). A koncepció alapjaiban fogja megváltoztatni a tranzakciók hitelesítését, de jelen állás szerint ez nem fog azonnal megtörténni, így egyelőre minden 1 blokk fog PoS-t alkalmazni a 100-ból, vagyis 99 blokk marad PoW. Hosszabb távon – és itt most évekre kell gondolni – a cél az, hogy PoW rendszert le lehessen kapcsolni. Utóbbi jelent veszélyt a GPU-val való bányászatra, mivel jelenleg az Ethereum igen jól elvan ezeken a könnyen beszerezhető hardvereken, de egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad.

Az aktuális útiterv szerint a PoW rendszer kivezetése 2021-re vagy 2022-re van tervezve, de a korábbi tervek megvalósulása alapján senki sem lepődne meg rajta, ha csak 2023-ban aktiválódna a Ethereum 2.0 harmadik fázisa, amikor már csak PoS-t alkalmaznak a blokkok. A csúszás erre a projektre mindig is jellemző volt, alapvetően az Ethereum megalkotói inkább a biztos működést helyezik előtérbe, és emiatt egyáltalán nem szívbajosak, ha a terveket egy-másfél évvel csúsztatni kell. Az Ethereum 2.0-nak is már rég működnie kellene, ha az eredeti ütemezésből indulunk ki.

A fentiek miatt nagyjából van bő két, de inkább három év, hogy a GPU-kra építve profitot lehessen termelni, utána a helyzet minimum bizonytalanná válik az Ethereum kriptovaluta szempontjából. Emiatt is növekszik a bányászok részéről az érdeklődés az új generációs VGA-k iránt, és itt főleg a GeForce-okat kell érteni, mert az AMD új dizájnja egyáltalán nem fekszik az Ethash algoritmusnak. Ettől függetlenül utóbbi cég is követi az eseményeket, és készülnek a következő év elejére bányászkártyákkal, amelyek az előző generációs Navi 10 GPU-ra épülnek. Ezek jó eséllyel nem tudnak majd az Ampere architektúrára épülő GeForce-okkal versenyezni, de azt kihasználhatják, hogy ha az NVIDIA készleteit már felvásárolták a bányászok, akkor nem lesz más választásuk, mint a némileg rosszabb mutatókkal rendelkező, de bányászatra tervezett AMD hardvereket megvenni, amelyek valószínűleg elég jók lesznek kiegészítésnek. Opciós lehetőség marad még az RDNA 2 architektúrára épülő Radeon sorozat, de Ethereum kriptovaluta bányászata mellett ezeknek még a Radeon RX 5700-akhoz viszonyítva is rosszabb a hatékonyságuk, márpedig eléggé számít, hogy mekkora energiaigényből csapkodják azt a bizonyos virtuális csákányt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés