Hirdetés

Jövő ősszel jöhetnek a kisebb új GeForce-ok

Mobil szinten azonban hamarabb is bemutatkozhatnak.

Az NVIDIA az Ada Lovelace architektúrára épülő sorozatából eddig csak az AD102, az AD103 és az AD104 kódnevű GPU-kat leplezte le, amelyek rendre a GeForce RTX 4090, 4080 és 4070 Ti jelzésű modelleken lesznek bevetve. Az utóbbiból valószínűleg lesz még egy butított változat Ti jelzés nélkül, de a tömegpiac tekintetében sokakat inkább az AD106 érdekelhet, amely a jelenlegi hírek szerint 550 dolláros árszint alá érkezik.

Sajnos azonban ennek a bemutatását nem kapkodja el az NVIDIA, ugyanis a jelenlegi tervek alapján a Computexen beszélnének róla részletesebben, és a rá épülő asztali VGA-k startja jövő őszre van időzítve. Bár a GPU fejlesztése jól áll, és ennek az is bizonyítéka lesz majd, hogy mobil szinten hamarabb elérhetővé válik, az asztali kiadást nehezíti az elképesztően nagy GeForce RTX 30-as sorozatból megmaradt készlet, amelyeken előbb túl kell adniuk a zöldek partnereinek.

Az AD106-os GPU-ból azonban lesz többféle modell. Az alap kiadás 8 GB-nyi GDDR6X memóriával érkezik, amely 128 bites memóriabuszra lesz kötve, míg az olcsóbb verziónál 6 GB-ra csökken a VRAM kapacitása a 96 bites memóriabusz miatt, ugyanakkor ennek az ára 450 dollár alá is bekúszik majd.

Úgy tudjuk, hogy nem az AD106 lesz az Ada Lovelace dizájnok legkisebbike, ugyanis létezik még egy AD107 is, ugyanakkor ez csak a mobil útiterven tűnt fel eddig. Ott viszont van keresnivalója, mivel meglehetősen kellemes platformdizájnt alkalmaz a 64 bites memóriabusz által, így a vékonyabb notebookokba is könnyű lesz beépíteni. Technikailag nem kizárható az asztali kiadás elkészítése sem, hiszen a 100-300 dolláros árszinten bőven lenne neki hely, de nem biztos, hogy a kialakítása miatt gyorsabb tud lenni a meglévő, hasonló árszintet célzó GeForce RTX 30-as termékpalettánál. Ennek a GPU-nak főleg az adja az értelmét, hogy a 64 bites memóriabusz által kis platformdizájnt igényel, így igen kis helyre építhető be, ami igazából a mobil megoldásoknál hasznos.

Előzmények

Hirdetés