Hirdetés

GDDR-III, avagy a jövő grafikus memóriachipjei!

Mert hiszen ha a lapgyártókon, hovatovább a szabányokért felelős JEDEC-en múlna, akkor 2-3 évente látnánk valami újat, jó esetben. Persze, azt is hozzá kell tegyük, hogy valószínűleg az egyre gyakoribb termékteszt elmaradások körüli fiaskók is ritkulnának. Mert megintcsak mert hiszen a DDR400-ról most épp nem tudni, van-e, avagy sincs.

Viccet félretéve:

Az ATi és az nVidia bejelentették, hogy egy ún. GDDR-III szabvány mellett törnek lándzsát, és nem várják be az akár évekig is elhúzódó, hivatalos JEDEC jóváhagyást, hanem már jövőre ilyen memóriákkal szerelik kártyáikat (előtte persze a DDR-II a favorit)! A GDDR-III kezdetben 500 (1000) MHz-en működik, de a szabvány lehetővé teszi az akár 800 MHz-es (1600 MHz DDR) chipek használatát is. A kissé pongyola, de az átlag embernek még mindig túlságosan technikai információktól sem szeretnénk megfosztani mérnök olvasóinkat, így:

  • GDDR-III will make use of a single-ended, unidirectional strobe that separates the reads and writes. DDR-II, by contrast, uses differential bi-directional strobes.
  • GDDR-III will utilise a "pseudo-open drain" interface technique that is based on voltage rather than current. This was done so that graphics chips can be compatible with DDR, DDR-II and GDDR-III. Like DDR-II, GDDR-III interface uses 1.8-Volt SSTL.

 

A fentiek értelmében a GDDR-III chipek más jelátvitelt használnak, mint elődjeik. Bár ez nincs részletezve, de sejthető, hogy a nagyobb elérhető órajel érdekében egyszerűsítették a kommunikációt, szétválasztva az írási és az olvasási ciklusokat, stb.

A GDDR-III támogatásról biztosította egymást az ATi-n és az nVidián kívül a Hynix, a Micron és az Infineon is!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés