Hirdetés

A JEDEC, az ATi/nVidia és a DDR-II esete

A nyílt elektronikai ipari szabványokkal foglalkozó testület, a JEDEC jelenleg a DDR-II "look-alike" standardján dolgozik, grafikus kártyákhoz. Mindez annyit tesz, hogy nagyobb vonalakban lefektetik a szükséges specifikációkat, és létrehozzák a DDR-II RAM-ok "draftját".

Mint ismeretes, a videokártyákhoz kizárólag a megfelelő chipek és azok pontos specifikációi kellenek, célszerűen egy standarddal megoldva mindezt. Márpedig a memóriagyártók épp azon dolgoznak, hogy ők legyenek az elsők a még be sem jelentett DDR-II chipekkel. Jelenleg a Samsung, az Elpida és az Infineon gyárt 400 (800) és 500 (1000) MHz-es DDR-II RAM-okat, egyelőre csak mintapéldányok szintjén. Sejthető, hogy az egyes gyártók nem feltétlen egymással kompatibilis termékeket hoznak létre, hiszen így maguk mellé láncolhatják vásárlóikat.

Éppen ezért kritikus, hogy a JEDEC időben lépjen, és az egyetemleges verziót prezentálja. Sajnos a "look-alike" tervek még messze vannak a végleges specifikációktól, így úgy tűnik, idén nem lesz DDR-II-t használó grafikus kártya.

Márpedig mind az ATi, mind az nVidia erre számított. Az NV30 biztosan DDR-II memóriát használ(na), és hírek szerint az ATi is kész a DDR-II-es memóriavezérlőjével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés