Hirdetés

Új, tempós Ampere GPU érkezik jövőre az NVIDIA sütőjéből

A GA103 állítólag leváltja a GA102-t. Az eddigi adatok szerint hasonló teljesítményt hozna kisebb fogyasztással.

Érdekes hírek érkeznek az NVIDIA háza tájáról, ugyanis a vállalat a szeptemberben bemutatott GA102 és GA104-es GPU mellé egy új, nagyobb teljesítményű GPU-t is tervez, amely a GA103 kódnevet viseli. Információink szerint ez a lapka majd csak a következő év első felében kerülhet piacra, viszont lényeges fejlesztésnek számít majd, ugyanis az aktuális tervek szerint leváltanák vele a GA102-t. Utóbbival nincs mindenki megelégedve, talán még az NVIDIA sem, de a gyártók egyértelműen panaszkodnak arra, hogy a rendkívül nagy fogyasztása miatt igen komoly költséget emészt fel a megfelelő komponensekkel rendelkező nyomtatott áramköri lap, illetve hűtőrendszer biztosítása, miközben a GeForce RTX 3080-at 800 dollár környékén kell árulniuk. Ráadásul az sem segít, hogy a Micron egyelőre relatíve kevés GDDR6X memóriát gyárt.

A GA103-ról úgy tudjuk, hogy korrigálja a GA102 problémásnak vélt részeit. Többek között kisebb lesz maga a lapka, amivel ugyan kevesebb feldolgozót tartalmaz majd, de egyéb változások miatt magasabb órajelek elérésére is képessé válik, illetve a fogyasztása sem lesz olyan extrém. Utóbbinak hála költségcsökkentéssel lehet majd élni, ami végeredményben a gyártók számára egy piacképesebb terméket eredményezhet a prémium árszinten.

Úgy tudjuk, hogy a GeForce RTX 3090 annyira magas árszintre van pozicionálva, hogy arra vonatkozóan nincsenek különösebb narratívák, tehát az akár maradhat érintetlen, a legnagyobb gond a GeForce RTX 3080 ára, hiszen ennek a terméknek az előállítási költsége nem sokkal kisebb a nagyobb testvéréhez viszonyítva, de eközben kvázi féláron kell kínálni. A GA103 esetében a cél, hogy 300 wattos fogyasztáson belül hozzon GeForce RTX 3080-hez hasonló teljesítményt, és ezzel párhuzamosan olcsóbban lehessen előállítani. Ha esetleg lesz az új GPU-ban annyi tartalék, akkor a GeForce RTX 3090 leváltása is megfontolandó, de nem erre fókuszál a fejlesztés.

A friss adatok alapján tehát a GA102 nem néz ki hosszú életű fejlesztésnek, viszont ez nem akkora baj, a piac azzal csak nyer, ha jobb alternatíva jön a helyére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés