Hirdetés

12 GB-os GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-t hoz a CES-re az NVIDIA

Aki esetleg nem bízik a kevés fedélzeti memóriában, jövőre már célozhat jobban kitömött fejlesztéseket is.

Az NVIDIA a GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-k esetében, a 3090-es modellt leszámítva igencsak spórolt a VRAM kapacitásával, így a reálisan megfizethető modellek 8 és 10 GB-nyi fedélzeti memóriát kínálnak. A CES-en azonban ez megváltozik, ugyanis érkezik egy 12 GB-os GDDR6-os verzió, amely kifejezetten azokat a felhasználókat célozza, akik egyelőre nem bíznak a visszafogott kapacitású modellekben.

Ráadásul ennyi VRAM-ot pont a GeForce RTX 3060 fog kapni, ami egy kifejezetten pénztárcabarát fejlesztés lesz, ráadásul ez az új, GA106-os GPU-t használja. Ennél gyengébb teljesítményű, Amper architektúrára épülő VGA-k is jönnek jövőre, de azok már 6 vagy 4 GB VRAM-ot kapnak.

A gyorsabb modellek esetében is lesznek változások. A gyártók engedélyt kaptak arra, hogy decembertől hitelesítsenek olyan memóriákat, amelyeket a mostani GeForce-ok nem használnak még. Ez egy kicsit hosszabb távú procedúra, de esélyt ad rá, hogy a GeForce RTX 3070-eknél alkalmazott VRAM kapacitását úgy lehessen megduplázni, hogy közben nem kell megnövelni a felhasznált memóriachipek számát. Ezzel olcsóbban kivitelezhető egy 16 GB-os változat, mintha a meglévő, már validált GDDR6-os memórialapkából kétszer annyit alkalmazna az adott gyártó.

Különösen jó hír, hogy a Micron a GDDR6X memóriák tekintetében lassan elkészül a 2 GB-os kapacitást kínáló változattal, amely várhatóan a következő esztendő első negyedévében tömeges szinten is elérhetővé válik. Ez első körben a GeForce RTX 3090 frissítésén kerül bevetésre, ugyanis a változtatással elég lesz 12 darab memóriachipet felhasználni a mostani 24 helyett, amivel a termék gyártási költsége jelentősen csökken. A nagyobb kapacitás lehetőséget ad új Quadro modellekre is, ezek elvileg már készülnek, de várhatóan csak tavasszal kerülnek bemutatásra. Ekkortájt jönnek majd nagyobb teljesítményű, de relatíve megfizethető GeForce-ok is, amelyek 10 GB-nál bőven több VRAM-ot pakolnak a GPU mellé.

Az Ampere generációt tekintve egyébként az NVIDIA a GA102 és a GA104 kódnevű GPU-kon túl még három lapkát tervez, mindegyiket a Samsung 8 nm-es gyártástechnológiáján. Úgy tudjuk, hogy ezek a GA103, a GA106 és a GA107 kódnevet viselik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés