Fujitsu blog: százszoros hatékonysággal dolgozik az új adattároló rendszer

A napokban jelentette be ETERNUS CD10000 hyperscale tárolórendszerének második, S2 generációját a Fujitsu. Azokról a merevlemezekkel – sőt manapság SSD-kkel – teletömött szekrényekről van szó, amelyekkel tornateremnyi csarnokokat töltenek meg, és nagyvállalatok, országos információs rendszerek vagy éppen felhős társzolgáltatók pumpálják tele adatokkal. Jelenleg ott tartunk, hogy a petabájtos nagyságrendben dolgozó tárolók nem bírják a megnövekedett igényeket kielégíteni, ezért a nagyüzemi adattárolás fő problémája a bővíthetőség, és az ehhez szervesen kapcsolódó egyre nagyobb bonyolultság, valamint a bővítések miatti leállás.

Erre a kihívásra kínál megoldást a Fujitsu ETERNUS CD10000 S2 rendszere. A fizikai adattárolásra két újfajta node-ot fejlesztettek ki. A 2U magas Flex Node elsősorban skálázhatóságban és sebességben remekel, és akár 2 x 800 GB, PCI Express csatolós SSD-vel is megtámogatható; a Density Node pedig adatsűrűségben erős, 1U formátumban, 60 TB tárkapacitással. Teljes, 42 darab Density Node-os felállásban egy rack szekrényben 2,5 PB adat eltárolása lehetséges hozzávetőleg 130 forint/gigabájt fajlagos költséggel, ami a korábbinál egy nagyságrenddel nagyobb adatsűrűséget és egy nagyságrenddel alacsonyabb árat jelent, nem mellesleg feleakkora fogyasztás mellett.


[+]

Rég elmúltak már azok az idők, amikor egy-egy tárolási feladathoz dedikált merevlemez tartozott. A mai adatmennyiséget szoftveres úton kezelik összevont adattömb (storage pool) konfigurálásával, ez biztosítja a kellő rugalmasságot. Szoftveres téren a Ceph adattároló rendszerre szavaztak, aminek fő különlegessége, hogy nyílt forráskódú. A Fujitsu szakemberei a Red Hat által menedzselt disztribúcióhoz nyúltak hozzá, alaposan finomhangolták, és ahol kellett, extra funkciókkal látták el.


[+]

Például a korábban két extra másolat, tehát adatháromszorozással megoldott biztosítást (Erasure Coding) a RAID tömbökéhez hasonló javítókóddal oldották meg, ami csupán másfélszeres adatmennyiséget jelent. A természeti katasztrófák vagy áramkimaradás okozta leállások ellen jellemzően az adatok két külön helyszínen tárolásával védekeznek, ami a szinkronizálás miatt lassítja az adatáramlást, de egy CD10000 Gateway Node beiktatásával ez a késleltetés jelentősen csökkenthető, mert mindig a gyorsabban elérhető példányt kínálja fel. Szintén újdonság a Backup-in-a-Box technológia, aminek köszönhetően egy clusteren belül is megoldható az archiválás és rendszeradat-visszaállítás, ha egyik node-ja meghibásodna.


[+]

Ügyfelei számára a Fujitsu jellemző felhasználási forgatókönyvek szerint felépített és jóváhagyott megoldásokat állított össze, így csökkentve a rendszerbe állításhoz szükséges időt. Többek közt támogatja az OpenStack felhős operációs rendszert, vállalati mentési és szinkronizálási megoldásokat akár a felhőbe. Ha pedig nem csak a tároló részre lenne szükség, akkor a PRIMEFLEX for OpenStack teljes rendszert kínálja a Fujitsu, PRIMERGY szerverekkel. Az ETERNUS CD10000 S2 tároló az EMEIA (Európa, Közel-Kelet, India, Afrika) régióban és Amerikában kapható a Fujitsutól és a fejlett szervermegoldásokat kínáló Fujitsu SELECT Expert partnerektől. Az árak specifikációtól és régiótól függően változnak, a többi régióban az év hátralévő részében vezetik be az új tárolórendszert.

Azóta történt

Előzmények