Fujitsu blog: Celsius R940 munkaállomás

Az utóbbi hetekben sorra bemutattuk a Fujitsu Németországban tervezett és gyártott Celsius munkaállomásait. Most elérkeztünk a Celsius R940-hez, ami a legerősebb, torony alakú kiszerelésben kínált modell. Gépházának homlokzata megtévesztően hasonlít a szerényebb, M740-es társánál látottra, a doboz 618 mm-es mélységéből viszont sejteni lehet, hogy sok minden elfér a gyomrában. Egyedi formátumú alaplapján nem egy, hanem két R3-as foglalat van, ezekbe Haswell-EP architektúrás processzorok kerülhetnek. Ha úgy akarjuk, két Xeon E5-2699v3-mal akár 36 processzormagunk is lehet 72 párhuzamosan futtatható programszállal, memóriából pedig processzoronként 256 GB-ot, vagyis összesen 512 GB-ot pakolhatunk be.


[+]

Hasonlóan vaskos a grafikus gyorsítós rész is. Itt processzoronként két-két PCI Express 3.0 x16 csatoló áll rendelkezésre, tehát akár négy komoly teljesítményű kártyát is betehetünk. Ezek lehetnek 2D és 3D munkára való NVIDIA Quadro vagy AMD FirePro modellek, de választhatunk általános GPU számításhoz tervezett NVIDIA GRID K1 és K2 kártyákat is. Lehetőségünk van személyi szuperszámítógép építésére, ami NVIDIA Tesla K40 vagy K80 vagy Intel Xeon Phi fenevadakból épülhet fel.


[+]

Egy-egy komolyabb kiépítésnél könnyedén ezer watt környékére emelkedhet a rendszer energiaigénye, ezért a R940 Power változathoz akár 1300 wattos tápot is kérhetünk, a sima R940-nél 1000 watt a maximum. Az adattároló részleg legfeljebb tizenkét egységből állhat különböző konfigurációban. A munkaállomás elejéről két speciális rekesz érhető el, mindkettőbe két 3,5 hüvelykes vagy négy 2,5 hüvelykes, SATA vagy SAS csatolós winchestert – esetleg SSD-t – telepíthetünk. Komolyabb RAID rendszereknél természetesen különálló, hardveres RAID kártyát is beépíthetünk.


(forrás: Ace Magazine) [+]

A fenti képen többé-kevésbé látható a munkaállomás belső felépítése. A legtöbb ilyen számítógéphez hasonlóan elölről hátrafelé szellőzik. A merevlemezeken nagyméretű ventilátorok húzzák át az elölről érkező friss levegőt, legalul a grafikus kártyák mozgatják tovább, melyeknek úgy tervezték a hűtését, hogy hátrafelé tolják ki a meleg levegőt. Feljebb a két processzor hőcsöves toronyhűtője sorakozik egymás mögött, kicsit eltolva, ezeken a nagyteljesítményű hátsó ventilátor mozgatja a levegőt, felül pedig a táp is elölről hátrafelé szellőzik.

Azóta történt

Előzmények