Fujitsu blog: Augsburgban jártunk

Még tavaly ősszel jártunk Münchenben, a Fujitsu Forumon, ahol a japán központú, de Németországban is erősen jelen lévő vállalat mutatta be újdonságait. Nem véletlen, hogy hagyományosan Bajorország szívében tartják európai seregszemléjüket, hiszen ez a terület az öreg kontinens egyik legerősebb ipari, vállalati központja, és pont emiatt van Augsburgban komplett gyártó és összeszerelő üzeme a Fujitsunak.

Ebben a "hegy megy Mohamedhez" elv érvényesül, hiszen komoly lépéselőnyt jelent európai ügyfelek esetén, hogy a kínai gyártóbázisú versenytársakhoz képest jelentősen rövidebb szállítási idővel tudják teljesíteni a megrendeléseket, az együttműködésnél pedig nem kell esetleges kulturális gátakat leküzdeni.

Klikk a képre a virtuális gyárlátogatás indításához!
Klikk a képre a virtuális gyárlátogatás indításához!

Az augsburgi üzem 77 000 négyzetméteren terül el és több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat. A gyárban nem csak összeszereléssel foglalkoznak, hanem egyes fő komponensek gyártását, tesztelését, sőt komplett tervezését is itt végzik, elsősorban a szerverek és munkaállomások területén. Látogatásunk a tesztelő részlegen kezdődött, mégpedig a rádióhullám-emissziót ellenőrző süketszobában. Ez a látványos, kisebbfajta csarnok, melyben kétméteres kúpok díszítik a falakat és mennyezetet, a legnagyobb hasonló létesítmény a környéken, ezért bérbe is kiadják. Természetesen van rázó, hősokkoló és egyéb mechanikai behatásokat vizsgáló állomás is itt, melyekkel még a becsomagolt termékeket is vizsgálják, német precizitással.



[+]

A gyártó és összeszerelő üzem 2011-ben esett át egy komoly optimalizáláson, aminek keretében a gyártó és szolgáltató létesítmények felépítését és működését elemezték. Magától értetődő, hogy voltak a környező német autógyárakban, de többek közt a világszerte stabilan azonos minőséget tartó McDonaldst, sőt a svájci hadsereget is meglátogatták. Azóta is finoman optimalizálják a folyamatokat, 2017-ben pedig egy újabb nagy továbbfejlesztés várható.

Korábban is láttunk már – jellemzően a Távol-Keleten – gyártóüzemet, de többször volt olyan érzésünk, hogy csak egy bemutatórészleget látunk, ugyanis csak egy-két gyártó- vagy összeszerelő sor volt ezekben az üzemekben. Itt viszont a hatalmas csarnokban több mint egy tucatnyi beültető sort láttunk akcióban, ahol három műszakban dolgoznak.

A sorok végén háromszintű a minőségellenőrzés, az alkalmazottak pedig hetente 24-48 óra közötti időt dolgozhatnak. Útikalauzunk szerint azért éri meg a Fujitsunak Európában, még a német bérek mellett is működtetni a gyárat, mert az összeszerelés költsége csak kis részét teszi ki a termék végleges árnak. Ez hihető is, tekintve, hogy többek között a csöppet sem olcsó Kuka ipari robotok vezérlőszámítógépeit is itt gyártják.



[+]

A másik nagy csarnokban, U alakú szalagokon történik a szerverek, munkaállomások vagy éppen notebookok összeszerelése. Itt két műszakban dolgozik összesen háromszáz ember, és napi szinten akár nyolcezer számítógépet vagy ezer komolyabb szervert tudnak elkészíteni. Mivel relatíve kicsi, egyedi konfigurálású szériákat készítenek, az alkatrészellátásra egy úgynevezett szupermarket szolgál. Itt a nagy boltokhoz hasonlóan az állványokon sorakoznak az egyes termékek, innen válogatják őket össze igény szerint, majd mennek az összeszerelők keze alá. Az alábbi linkre kattintva virtuális gyárlátogató túra indul.



[+]

Azóta történt

Előzmények