Fujitsu blog: megjelent a Celsius H770 mobil munkaállomás

A legújabb, legerősebb processzorral és Quadro grafikus modullal érkezik a Fujitsu legújabb izomlaptopja.

Nagyjából egy éve mutatkozott be a Fujitsu flottájában a 15,6 hüvelykes Celsius H760 mobil munkaállomás. A hatodik generációs Core i és a belőlük származtatott Xeon processzorokra épülő modell nálunk is tiszteletét tette egy teszt erejéig, és kifejezetten meg voltunk vele elégedve. Ismerve a Fujitsu stratégiáját – miszerint nem frissíti mobil munkaállomásait minden évben – eléggé meglepődtünk, amikor a napokban egy virtuális sajtótájékoztatón bemutatkozott a Celsius H770.

Nem nehéz kitalálni, hogy az új modell alapját a négymagos, hetedik generációs Core i, illetve a hozzájuk szerkezetileg nagyon hasonló Xeon E3-1500M v6 processzorok adják. Melléjük négy modulban akár 64 GB memória tehető, az adattároló részleget pedig 2,5 hüvelykes SSD vagy HDD, M.2 foglalatos SSD és második akkura cserélhető optikai meghajtó alkotja.

A 15,6 hüvelykes kijelző az elődhöz hasonlóan Full HD vagy 4K felbontású, IPS paneles és természetesen matt felületű, amit az Intel IGP mellett az NVIDIA Quadro grafikus gyorsítói hajthatnak meg. Ezen a területen csak kicsit fejlesztett a Fujitsu, maradtak a Maxwell architektúránál; a csúcsot a GeForce GTX 965M-mel rokon, 1024 számolóegységes Quadro M2200 jelenti, emellett a 640 számolós (GTX 960M-mel rokon) Quadro M1200-at és az 512 számolóegysége M620-at választhatjuk.


[+]

Az erős hardvert befogadó gépháznál ragaszkodtak a Fujitsu hagyományokhoz, a bevált dolgokon nem változtattak. Egy az egyben átvették az előd Celsius H760 kabátját, amit az még a H730-tól örökölt. Nincs ezzel semmi baj, mert a fekete-ezüst színkombináció rendben van, akárcsak a magnéziumból készült váz és felületi elemek.

Nem lehet panaszunk a bővíthetőségre és a karbantartásra sem. A burkolat alján külön kis ajtón keresztül érhető el a 2,5 hüvelykes és a két SO-DIMM memória foglalat, külön nyíláson át tisztítható a ventilátor, a 71 wattórás akku pedig könnyen lecsatlakoztatható a gép aljáról. Utóbbit kiegészítve az optikai meghajtó helyére tehető 28 wattórás példánnyal igazán tekintélyessé válnak az energiatartalékok.

Csatlakozóból majdnem mindent megkapunk, ami csak kellhet: van USB Type-C, DisplayPort, Ethernet aljzat, USB 3.0 kapuk és régi D-Sub képkimenet is, egyedül a HDMI hiányozhat, persze az alul található dokkolócsatlakozó és a korábbi szériákkal kompatibilis port replikátor használatával ez a hiányosság is elhárul. Fontos biztonsági kiegészítő a SmartCard olvasó, az ujjlenyomat-olvasó helyett pedig PalmSecure vénaszkennert is kérhetünk. Jó hír, hogy a mobilinternet modem sem hiányzik a listáról.


[+]

A Fujitsu Celsius H770 rövidesen elérhető lesz a hazai piacon is, nagyjából azon az árszinten, mint elődje. Az alapkonfiguráció tehát félmillió forint környékén indul majd, a kisebb Xeonnal, legerősebb grafikus egységgel, 4K-s kijelzővel, SSD-vel és HDD-vel szerelt változatokért már kétszer ennyit kérhetnek, és ezt az összeget is lehet még növelni további extrákkal.

Azóta történt

Előzmények