Hirdetés

Elemzők szerint a tabletek idővel a laptopok pozícióját veszélyeztethetik

Tagadhatatlan, hogy a nem is olyan régen csak komolytalan játékszernek tűnő tabletek népszerűsége rohamosan növekszik, hiába, hogy egyesek csak múló szeszélynek tartották, mely rövid időn belül a feledés homályába merül. A Forrester Research egyik munkatársa, Frank Gillett azonban még ennél is tovább megy, és úgy gondolja, hogy a nem is olyan távoli jövőben még komolyabb részesedést hasíthatnak ki ebből a piaci szegmensből, tetemes mennyiségű vásárlót elhódítva az asztali számítógépektől és notebookoktól.


(forrás: HotHardware) [+]

Elemzőként felállított egy 2016-ig mutató előrejelzést, amely alapján 2016-ban összesen 2 milliárd PC lesz használatban a világon, amit azzal indokol, hogy komolyabb munkára és játékra a hordozható eszközök maradéktalanul az elkövetkező években sem válnak alkalmassá. Tablet fronton viszont hatalmas ugrást prognosztizál: a 2011-ben értékesített 50 milliós példányszámot 2016-ra 375 millióban állapította meg, ami 760 millió használatban lévő eszközt jelentene. Persze a táblák sem örök életűek, az előzetes kalkulációkban átlagos 3 éves életciklussal számolt.


ASUS Transformer Pad 300

Frank Gillett szerint ebben az is szerepet játszik, hogy a tabletek egyre jobban felszereltek és potensebbek, elég csak például a napokban hivatalosan is elrajtoló ASUS Transformers Pad 300-at megemlíteni, amely 400 dollár alatt nyújt jó minőségű megjelenítőt és erős hardvert, arról nem is beszélve, hogy az opcionálisan beszerezhető billentyűzetes dokkolóval akár netbookként is funkcionálhat. Ezzel párhuzamosan persze az alsóbb kategóriákban is egyre jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező berendezések jelennek meg, ami tovább gyorsítja az elterjedésüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés