Hirdetés

Feltámadás: Transmeta processzor a HP Tablet PC-kben

Mostanában a Transmeta csak veszteséget hoz befektetőinek, de ez a közeljövőben talán megváltozhat. A Microsoft bejelentette Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerét a kéziszámítógépek számára. Ez a lépés sok számítógépgyártót arra ösztönöz, hogy piacra dobja saját Tablet PC megoldását, márpedig egy ilyen géphez alacsony energiafelvételű processzor kell. A Transmeta Crusoe CPU a "legismertebb" a kategóriában, pont azért, mert kiemelkedően keveset fogyaszt. Ideális alany tehát a feladatra.

Az első tablet PC-t, ami ezt a termékvonalat képviseli, a HP jelentette be Compaq Tablet PC TC1000 néven. A Compaq jelölés megmaradt, emlékszünk még, hogy a két óriáscég összeolvadása után bizonyos termékeknél megtartotta a HP az abban a szegmensben jól csengő Compaq márkanevet.



A TC1000-es 1 GHz-es Crusoe processzorra épül, 2 cm-es vastagságával, másfél kilós tömegével ultrahordozható megoldást nyújt azoknak is, akik egy Windows XP Professional teljes funkcionalitására vágynak. A gép magában foglal még egy 10,4”-os TFT kijelzőt, NVIDIA GeForce2 Go 100 monitorvezérlőt nagy felbontású grafikához, 802.11b vezeték nélküli LAN kapcsolódási lehetőséget, S.M.A.R.T. technikával (ez a technika vigyáz adatainkra, igyekszik előre jelezni a meghibásodásokat) ellátott merevlemezt 60 GB kapacitásig, valamint egy USB 2.0 vezérlőt.

A Compaq Tablet PC TC1000 különböző üzemmódokban használható, a körülményeknek megfelelően. A "hagyományos" tablet PC módban egy speciális tollal írhatunk a kijelzőre, csakúgy, mint a klasszikus, papír alapú jegyzetelésnél. Azokban az esetekben, amikor a gépelés célravezetőbb, rácsatolhatunk egy könnyű billentyűzetet is, amivel tulajdonképpen egy notebookot kapunk, jóval nagyobb hordozhatósággal!
Végül a dokkoló megoldással, teljes méretű billentyűzetet, monitort csatlakoztatva, asztali PC-ként is megállja helyét. A dokkoló egység lehetővé teszi egyszerre két megjelenítő használatát, ebből az egyik lehet a Tablet PC saját kijelzője is álló, vagy fekvő üzemmódban, így kiterjesztve a munkaterületet. A kis gépet ellátták az úgynevezett "grab-and-go" (fogd és vidd) funkcióval, ami biztosítja a könnyed átállást a mobil és az asztali üzemmódok között.

A TC 1000-es mindezek mellett sok apró felhasználóbarát funkcióval is rendelkezik, melyek a mindennapi használatot könnyítik meg. Ilyenek a programozható indítógombok, egy kezelőtárcsa az alkalmazások gyors indításához, illetve könnyű görgetéshez, valamint a "Q menü", ami a gyakran használt beállításokhoz visz (fényerő, vezeték nélküli hálózat, videokimenet beállítások).

A Compaq Tablet PC közvetlenül a HP-től, illetve viszonteladókon keresztül is elérhető, 1.699 dolláros kezdőáron (kb. 400.000 Ft).

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés