Comdex: új Transmeta processzor

A Comdexen a Transmeta bemutatta első 256 bites VLIW (Very-Long Instruction Word - nagyon hosszú utasítás szóhossz) mikroprocesszorát. Az újdonság nem más, mint a régóta várt TM8000-es processzor, melynek hivatalos neve Astro lesz. A CPU kisebb fogyasztás mellett nagyobb számítási teljesítményt nyújt a felhasználóknak.

A Transmeta megerősítette, hogy az Astro-t jövő évben kívánják forgalomba hozni. A következő generációs, 256 bites VLIW processzor működéséhez a Code Morphing Software (CMS) újabb verziója szükséges, ám ez már elérhető. A Transmeta processzorok, ide értve a Crusoe-t is, nem tudják közvetlenül feldolgozni az x86-os utasításokat, először azt a CMS fordítja le a CPU saját mikrokódjára. Így előfordulhat, hogy az átalakító program optimalizációja a processzorból nagyobb teljesítményt hoz ki.

A TM8000 órajelenként 8 utasítást tud végrehajtani a 256 bites VLIW architektúrának köszönhetően (ez ugyanis azt jelenti, hogy a processzor egy órajel alatt egy 256 bites utasítást tud végrehajtani, ami azonban állhat 8 db, egyenként 32 bites utasításból is, ami a mai desktop processzorok utasításhossza), szemben a Crusoe-k órajelenkénti 4 utasításával (128 bites szóhossz), ráadásul a teljesítményfelvételt 47%-kal csökkentették, így jó közelítéssel mondható, hogy a processzor kétszeres teljesítmény mellett fele annyit fogyaszt, mint elődje, a TM5x00 sorozat (Crusoe). Összehasonlításként: a TM5800 CPU 900 MHz-en, teljes terhelés mellett 6.8 W-ot fogyaszt. Az Astro-t a TSMC fogja gyártani 0.13 mikronos technológiával, a kezdeti órajelfrekvencia 1.4 GHz lesz. (Érdemes belegondolni, hogy milyen kis fogyasztást lehetne elérni a 90 nanos technikával, de ez még a jövő zenéje...)

Az Astro ára a hírek szerint elég alacsonyan tartható, 120 dollár körül alakul, hála a fejlett gyártástechnológiának. A megnövelt teljesítménnyel, alacsony fogyasztással és árral a Transmeta az Intel Banias platformjának szeretne az ellenfelet állítani. Egyelőre egyik termékről sincsenek valós teljesítményadatok, de azt lehet tudni, hogy a Banias elég drága lesz, így az Astro jó alternatíva lehet mellette, főleg az ultrahordozható kategóriában. Lehet, mert sajnos a Transmeta eddig többször küzdött gyártási és anyagi nehézségekkel, s termékeik megjelenési idejét többször eltolták. Ha a cég most úrrá tud lenni ezeken a problémákon, szép szeletet hasíthat ki a mobil szegmensből. Reményeik szerint, mert az Intel most legkevésbé sem alszik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés