Hirdetés

Felfedte a Meteor Lake AI fókuszát az Intel

Mindegyik érkező modell kap AI feladatokat gyorsító VPU-t.

A Meteor Lake már egy régóta dédelgetett fejlesztés az Intel háza táját, és viszonylag sokat tudni a rendszer egyes részeiről. Többek között a Raptor Lake-hez viszonyítva megmarad ugyan a 16 darab E-mag, de 8-ról 6-ra csökken a P-magok száma. Ennek az oka, hogy az Intel által alkalmazott chiplet dizájn esetében a Foveros technológia erőteljesen behatárolja az alkalmazható chipletek kiterjedését, így 8 darab P-mag csak akkor férne bele, ha E-magból csak 8-at építenek be. Mivel a Meteor Lake elsődlegesen mobil fókuszú fejlesztés, így a vállalat inkább az E-magokat tarthatja fontosabbnak.

A fentieken túl komoly fejlesztést kap a rendszer IGP-je, amely 64 feldolgozót kínál, de ez a szám önmagában csalóka, mert nem pont ugyanolyan felépítésű részegységekről van szó, mint amilyeneket például a Raptor Lake IGP-je használ. Tehát a teljesítmény tekintetében jelentős előrelépésre lehet majd számítani.

[+]

Friss adalék ugyanakkor, hogy az összes készülő Meteor Lake modell része lesz egy VPU is, amely AI feladatok gyorsítására lett kialakítva. Ennek a hardvernek az alapja a Movidius dizájnból ered. Sajnos az Intel annyira részletesen a hardver felépítéséről még nem beszélt, de annyi biztos, hogy az OpenVino felületen keresztül támogatott lesz a Microsoft ONNX futtatási környezete. Ezen túlmenően a rendszer a DirectML API-val is üzemképes.

Az Intel meglátása szerint az AI a jövőben kvázi mindenhez használva lesz, így kritikus projektnek számít egy erre dedikált hardverelem beépítése. A VPU ebből a szempontból egy jó kezdetet jelenthet a Meteor Lake kódnevű lapkán belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés