Hirdetés

Ezek az ultramobil GPU-k kaptak Vulkan meghajtót

A szegmensen belül az ARM, az Imagination és a Qualcomm is igen sok megoldást támogat visszamenőleg.

A Vulkan a PC-k mellett az ultramobil szinten is elérhetővé vált még a nyár legvégén. Mint ismeretes, PC-re, ezen belül is a Windows operációs rendszerekre februárban vált elérhetővé az API. Azóta az AMD az összes GCN-es Radeonra, míg az NVIDIA a Kepler, Maxwell és Pascal architektúrára épülő GeForce-okra kínál stabil implementációt. Sajnos az Intel a kezdeti lelkesedést nem vitte tovább, így hiányzik a repertoárjukból a stabil Vulkan meghajtó.

Az Android esetében a Vulkan némileg különbözik a Windowstól, mivel az utóbbi operációs rendszerre a Khronos Group, míg az Androidra a Google szabta meg a kötelezően támogatandó funkciókat. Emiatt Androidon vannak bizonyos engedmények, mint például az, hogy a tesszelláció opcionális. Minderre azért volt szükség, mert az ultramobil piacon több olyan funkció is van, amelyek széleskörűen nem terjedtek még el, de azokat a rendszereket sem akarják kizárni a Vulkan API előnyeiből, amelyek ezeket nem támogatják.

A hardverek tekintetében a gyártók oldalán is körvonalazódik, hogy milyen fejlesztések kapnak, illetve kaptak stabil Vulkan implementációt Androidra.

Az ARM háza táján a Mali-T760, -T820, -T830, -T860, -T880 és -G71 jelzésű IGP-k a kiválasztottak. Itt látszik, hogy a Midgard architektúra szempontjából nem a teljes sorozat, hanem csak a harmadik és negyedik generációs verziók kapnak megfelelő meghajtót. Az ARM nem részletezte, hogy miért húztak ilyen éles vonalat az elterjedt termékcsaládon belül, valószínűleg nem technikai oka volt.

Az Imagination nem finomkodott a terméktámogatás tekintetében, ugyanis készítettek Vulkan implementációt az összes Series6, Series6XE, Series6XT, Series7XE, Series7XT és Series8XE sorozatba tartozó PowerVR IGP-re. Ezzel tulajdonképpen az összes olyan hardverüket támogatják, amelyek megfelelnek a Vulkan API Google által megszabott követelményeinek.

A Qualcomm Adreno 400 és 500 sorozatba tartozó IGP-kre írt támogatást, ami várható is volt, hiszen ezek a hardverek képesen támogatni a rendszert. Végül az NVIDIA is kínál Vulkan meghajtót a Tegra K1 és a Tegra X1 rendszerchipbe épített IGP-kre.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Vivante korábban bejelentette, hogy támogatni fogják a Vulkan API-t, de azóta a VeriSilicon felvásárolta a céget, így konkrét előrelépés nem történt az ügyben. Bár nem tartjuk kizártnak, hogy idővel elkészül a Vulkan implementáció a VEGA termékcsalád egyes megoldásaira, de jelenleg megfelelő meghajtóval nem szolgál az érintett vállalat.

A felsorolt cégek Vulkan implementációi tájékoztató jellegűek, ugyanis ezeket bele is kell építeni az adott ultramobil eszköz egyik új frissítésébe. Ez a folyamat már teljes egészében az eszköz gyártóján múlik, vagyis az IGP Vulkan meghajtóját biztosító cég nem kényszerítheti ki a partnerétől a terméktámogatást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés