Hirdetés

Extrém tuning magyar módra: 7,1 GHz nyolc maggal

Egy meleg augusztusi napon történt, hogy Kovács Ádám (subaruwrc) elhasználta a folyékony nitrogén készletét, kitűzve célként egy esetleges magyar órajelrekord megszületését is. Utóbbit Hajdú György (04ahgy) tartja korábbról egy 7855,94 MHz-en hajtott AMD FX-8150-es CPU-val. Nos, ezt a rekordot nem sikerült megdönteni, de az ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 alaplapban dolgozó AMD FX-8350 nem járt messze tőle a 7768,91 MHz-cel, amit egy aktív modullal, 2,075 V-os feszültség mellett sikerült elérni, és tulajdonképpen ez a második legjobb eredménynek számít hazánkban.


(forrás: CanardPC)

Ennél talán érdekesebb eredmény, hogy a négy modullal, vagyis nyolc maggal 7103,92 MHz-et sikerült hitelesíteni az extrém tuning során, ami nagyon kellemes eredmény. Az órajelre vonatkozó rekordok esetében figyelembe kell venni, hogy a HWBOT és a tuningos közösség által elfogadott szabályok szerint csak az órajel számít, az aktív magok száma azonban lényegtelen. Éppen ezért a magas órajelek folyamatosan úgy születnek, hogy a tuning során pár mag vagy modul letiltásra kerül, ami természetesen szabályos, de a sok maggal elért eredmények (mint a mostani) így is igen értékesek.


(forrás: CanardPC)

A tesztgép a tuning során 7050 MHz-es órajelen futtatta le stabilan a PiFast tesztprogramot, míg a Cinebench esetében 6640 MHz-ig kellett csökkenteni a frekvenciát. Itt látható, hogy az extrém magas órajelek jórészt csak a hitelesítés erejéig működnek, tehát egy tesztprogram hatására már nagy eséllyel lefagy a rendszer, emellett az sem mindegy, hogy az adott alkalmazás milyen terhelést fejt ki, hiszen ez befolyásolja a processzor működését. Nem könnyű tehát az extrém tuning ebből a szempontból, hiszen nem elég csak egy magas órajelet belőni, és azzal végigmenni a tesztprogramokon, hanem mindegyik alkalmazáshoz aprólékosan ki kell tesztelni a megfelelő beállításokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés