Asus blog: Extrém OC párbaj a Veletechen

Idén második alkalommal került megrendezésre a PROHARDVER! és a Mobilaréna közös kiállítása, a Veletech. A rendezvény ebben az évben is számos érdekes programot kínált, melyek között helyet kapott az élő extrém tuninggal kecsegtető ASUS Extrém OC párbaj is. A távol-keleti gyártó által szponzorált esemény délelőtt 11 órakor vette kezdetét. Két felkészült csapat (fekete és piros) állt csatasorba, melyek két-két elismert extrém tuningos versenyzőből tevődtek össze. A feketéket 04ahgy és subaruwrc erősítette, míg a pirosakat Overlocker és toyone párosa alkotta.

Mindkét csapat számára azonos hardverelemek álltak rendelkezésre, de mint azt a gyakorlottabb tuningosok jól tudják, két megegyező potenciállal bíró részegység nem létezik, így ebben az esetben a puszta szerencse is sokat nyomott a latba. A tuningos konfigurációk hardverösszetevői a következőként alakultak:

Alaplap: ASUS Maximus V Gene
Processzor: Intel Core i7-3770K
VGA: ASUS GTX680 DirectCU II
Memória: ADATA XPS Gaming v2.0 (2x4 GB DDR3-2400)
SSD: ADATA XPG SX900 (64 GB)
Tápegység: Cheiftec APS-850C (850 W)

A processzorok hűtéséről természetesen folyékony nitrogén gondoskodott, amit egy méretes tartályból töltögettek újra a versenyzők. A piros csapat egy ES (mérnöki példány) processzort hajtott, míg a feketék egy végleges, a boltok polcaira is felkerülő modellt tuningoltak.


[+]

A két csapatnak öt versenyszámban, időre kellett produkálnia magát:

1. Maximális CPU órajel (30 perc)
2. Super PI 1M (30 perc)
3. Super PI 8M (60 perc)
4. 3DMark05 (90 perc)
5. 3DMark13 (90 perc)

Az eredményeket egy méretes táblán lehetett nyomon követni.

A versenyzők első lépés gyanánt az alaplap szigetelésével kezdtek, melyhez speciális gyurmát és rizst használtak. A konfigurációk összeszerelése, illetve az alapbeállítások, valamint az operációs rendszer beüzemelése után következett az első menet, mely a maximális CPU órajel eléréséről szólt. Ehhez a Maximus V Gene által nyújtott maximális, 1,92 voltos magfeszültséget állították be a csapatok. A végeredmény 6473 - 6447 MHz lett a fekete csapat javára.


[+]

A következő versenyszám a Super PI 1M volt, melyhez a két csapat azonos CPU és RAM órajeleket ért el. Ennek ellenére ezt a pirosak 5,594 másodperccel megnyerték, miközben a konkurens csapat 5,609 másodperces eredménnyel zárt. A résztvevők elmondásuk szerint a győzelmet az alacsonyabb memória időzítéseknek köszönhették.

Az összecsapás épp ekkor, a Super PI 8M csatában kezdett volna igazán izgalmassá válni, de a pirosak rendszere kezdte megmakacsolni magát. A konfiguráció Windows alatt instabillá vált és újraindult, ami önmagában még nem is lett volna tragédia, de ezzel párhuzamosan a tuningosok rémálmaként emlegetett coldbug (nagyon alacsony hőmérsékleten nem indul a processzor) is felütötte a fejét, ami megpecsételte a piros csapat sorsát. A probléma elhárításához -196 °C-ról -75 °C-ra kellett visszamelegíteni a CPU-t, ami rendkívül sok időt vett igénybe a mindössze 60 perces versenyszámból. Később a memóriavezérlő is megmakacsolta magát: a korábban elért eredményeket nem volt hajlandó reprodukálni. Végül ezt a menetet a feketék húzták be 109,328 másodperces idővel.


[+]

A 3DMark05 szám indulására a pirosak visszanyerték a memóriavezérlő feletti uralmat, így joggal lehettek optimisták. Utóbbinak köszönhetően az ő vezetésükkel indult ez az összecsapás, és bár az ASUS GTX680 DirectCU II közvetlenül nem kaphatott a folyékony nitrogénból, de Overlocker és toyone egy üres Red Bull energiaitalos doboz segítségével mégis megtalálta a módját a hűtőanyag hasznosításának. Bánatukra ez sem volt elég az örömhöz, ugyanis egy váratlan pillanatban ismét előjött a SuperPI esetében tapasztalt újraindulásos probléma, így az eredmény további finomításának hiányában ezt a versenyszámot is a feketét, azaz 04ahgy és subaruwrc zsebelte be. A győzelemhez 6 GHz-es CPU órajelet, valamint 1160/1930 MHz-es VGA frekvenciákat állított be a két versenyző, ami nem kevesebb mint 59 850 pontot hozott a konyhára.


[+]

A pirosak folyamatos problémái miatt végül közös megegyezéssel elmaradt a záróakkord, azaz a 3DMark13 versenyszám. Az utolsó megmérettetés pótlására, illetve a közönség további szórakoztatására egyesítették hardveres erőiket a csapatok, így a pirosak grafikus kártyája a feketék alaplapjába került át.


[+]

A háziversenyt végül a fekete csapat, azaz 04ahgy és subaruwrc nyerte, amihez ezúton is gratulálunk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények