Hirdetés

Expert szakmai nap - Sapphire, Belinea, WD

A legmókásabb előadást a Sapphire prezentálta. Először kaptunk egy nagyszerű térképet, melyen Franciaország Afrikában volt, Kelet-Európa pedig Moszkváig nyúlt. A cseh előadó olyan fordulatokkal tűzdelte előadását, mint hogy „a HD-DVD és a Blu-ray egyforma”, „a Vista és a DirectX 10 nagyszerű, csak a programozók lusták hozzá”; nekik – a Sapphire-nek – van gyára, a többieknek nincs. Ezek az állítások meglepőek ugyan, de az átlagos felhasználó szempontjából teljesen igazak. Pillanatnyilag az AMD grafikus kártyák 30 százaléka Sapphire címkével látja meg a napvilágot, és egyéb márkák termékeiből is sok az ő gyárukban készül. Végre olyan kijelentést is hallottunk, hogy a DirectX 10-es látvány DirectX 9-cel is elérhető – persze senki nem fog vállalkozni a leprogramozásra.

A Belineáról megtudtuk, hogy a szervereket, notebookokat és asztali számítógépeket gyártó Maxdata monitoros márkaneve. A német piacon már 12 éve piacvezető, 20%-os részesedésével megelőzi a Samsungot és az LG-t is (forrás: GfK). A hazai 4–5%-os részesedésen még van mit javítani. Ahogyan az egész TFT-piac, a Belinea is a széles – wide – kijelzők felé mozdul. Az 17 colos helyett az új alapméret a széles 19 colos, de egyre nagyobb az érdeklődés a 20,1 hüvelykes, 1400x1050 pixeles modellek iránt is. Tovább hódítanak az egyre jobb paraméterű TN panelek. A Belinea csak a legfelső szegmensben alkalmaz MVA/PVA-t.

 

A Western Digital az amúgy unalmasnak induló merevlemezes bemutatóját érdekes adatokkal tarkította. Egy képpel illusztrálták, mekkora is valójában az adattárak író/olvasó feje. Ez a pici alkatrész több mint 90 km/h-s sebességgel száguld a percenkét 7200-szor körbeforduló tányérok fölött.


Merevlemez író/olvasó fejek 10 centes pénzérme mellett

Egy új óriásról is szó volt, mely az elkövetkező napokban mutatkozik be. Sajnos további részleteket nem árulhatunk el róla. Készül a 300 GB-os Raptor is, a 250 GB-os 2,5 colos notebook-adattár pedig néhány napja jelent meg. Érdekes indokot kaptunk arra a kérdésre, hogy miért nem gyárt a Western Digital percenként 7200-on pörgő 2,5 colos merevlemezt. Véleményük szerint 2008-ban is csupán a notebookok 10%-a fog ilyen tárolót használni, ami számukra nem kifizetődő. A hibrid merevlemezeket is óvatosan, kiváró stratégiával kezeli a gyártó. A Samsung ilyen egysége csupán 5–10%-kal volt gyorsabb az átlagos meghajtóknál, az Intel pedig, más közelítéssel, az alaplapra helyezné a gyorsítótárat.

A külső adattárak között a februárban elindított eSATA csatlakozós MyBook Premium ES Edition és a kis mérete ellenére is 250 GB kapacitású Passport után ismét egy új modellt üdvözölhetünk. A fehér MyBook World Edition egy merevlemezzel (500 GB) és két merevlemezzel (1 TB), valamint Ethernet hálózati csatlakozóval kerül forgalomba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés