Hirdetés

EVGA GTX 950 Gaming – tápcsatlakozó nélküli n+1

Az EVGA-nál is láttak fantáziát a tápcsatlakozó nélküli GTX 950 kiadásában, így rögvest frissítették is termékpalettájukat, ráadásul egyből két új modell is érkezett. A speciális, csökkentett teljesítményfelvételű típusokból elérhető egy alapórajeles, és egy csekély gyári tuningot kapott Super Clocked (SC utótagú) változat is. Elnevezésük rendre EVGA GTX 950 Gaming és EVGA GTX 950 Gaming SC. A PCI Express tápcsatlakozó nélkül a VGA által felvett teljesítmény maximálisan 75 watt lehet, ami kisebb az NVIDIA referenciafelépítés 90 W-os TDP-jénél. A GTX 900-as sorozat, és úgy általánosságban a Maxwell architektúra energiahatékonysága is nagy segítségükre volt mindebben.

Tápcsatlakozó? – Csak a hűlt helye!
Tápcsatlakozó? – Csak a hűlt helye!

Azonban nagyon úgy tűnik, hogy időközben fejlődött a gyártástechnológia, csökkenő szivárgást eredményezően tudják a 28 nm-en készülő chipeket előállítani a TSMC-nél. Az EVGA ugyanis nincs egyedül; vetélytársai is sorra mutattak be hasonló megoldásokat a közelmúltban. A GTX 950-et egyébként teszteltük, az újdonságok grafikus terhelésre nem viselkednek másként, csak a felvett áramban láthatunk kisebb számokat, emiatt persze a hőtermelés is csökkenhet, amit hatékonyabban, vagy kisebb zaj mellett lehet elvezetni.

A kártya, dobozával, hátlapjávalA kártya, dobozával, hátlapjával A kártya, dobozával, hátlapjával
A kártya, dobozával, hátlapjával [+]

Természetesen társaikhoz hasonlóan ezek a modellek is a GM206-os lapkára épülnek, ezen belül is 768 darab shader feldolgozót használnak 48 darab textúrázó csatorna és 32 darab blending egység mellett, továbbá a memóriabuszuk szélessége egyaránt 128 bit. A közepes mértékű gyári tuning eredményeképp az SC változat GPU órajele 1076/1253 MHz (alap/boost), a vRAM-é pedig 6610 MHz. Az utótag nélküli viszont teljes mértékben az NVIDIA referenciaórajeleit követi, melyek a GPU esetén 1025/1190 MHz (alap/boost), míg a GDDR5 fedélzeti tár itt is a referencia 6610 MHz-es effektív órajelen ketyeg. A két újdonság tehát csak az órajel tekintetében tér el egymástól, más paramétereikben teljesen egyformák.

A különböző EVGA GTX 950-ek részletezése – az alsó két sor az újaké.
A különböző EVGA GTX 950-ek részletezése – az alsó két sor az újaké. [+]

Az egyedi tervezésű nyomtatott áramkörre épülő kártyák panelje valószínűleg a korábbi modellekhez is használható, mert több hűtés rögzítésére is lehetőség nyílik és a PCIe 12V-os csatlakozó előkészített helye is megmaradt. A családba a két friss modell paraméterei a fenti táblázat alsó két sora alapján illeszkednek. A termelt meleg levegő egy része a külvilágba távozik a viszonylag tágas kialakítású szellőzőn. A hátoldal sajnos ezúttal nem kapott takarólemezt, de remélhetőleg ez az árképzésnél majd pozitív formában fog jelentkezni.

A kimenetek és a szellőzőrostély
A kimenetek és a szellőzőrostély [+]

Mindkét bemutatott kártya 112 mm magasságú, 173 mm hosszú és két kártyahelyet elfoglaló vastagságú, így relatíve kis helyen is elférnek. Hűtésükről egyetlen, ívelt lapátokat alkalmazó légkavaró gondoskodik, arról viszont nincs információnk, hogy terheletlen állapotban leállítja-e azt. Kimeneteiken egy-egy DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, és dual-link DVI-I biztosítja a kijelzők csatlakoztathatóságát mindkét VGA-n, az elérhető legnagyobb felbontás pedig 4096x2160 (digitális kimenetre csatlakozva). A partnereknek az új videokártyákat már szállítják, így – egyelőre ismeretlen áron – hamarosan itthon is megvásárolhatók lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Előzmények

Hirdetés