Hirdetés

Érkezik a Snapdragonök új generációja

A Qualcomm az elmúlt hónapok során sikert sikerre halmozott a Snapdragon termékcsaláddal, hiszen a SoC számos Androidos okostelefonban kapott helyet, továbbá jelenleg az egyetlen olyan termékcsalád a piacon, ami képes futtatni a Windows Phone 7-et. Persze itt érdemes megjegyezni, hogy egyelőre az Android iránti érdeklődés a magas, így ez nem tekinthető túlzottan nagy előnynek.

A Qualcomm ütemterve
A Qualcomm ütemterve [+]

A Snapdragon aktuális generációját a Computexen bemutatott MSM8260 és MSM8660 jelzésű SoC-ok képzik. Ezek a chipek két darab ARM architektúrára épülő Scorpion processzormagot használnak egy Adreno 205-ös IGP mellett. Az első termékek az említett megoldásokra az év legvégén vagy a jövő év legelején érkezhetnek meg. 2011-ben a Qualcomm továbblép, és bemutatja a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Snapdragon MSM8960 SoC-ot. Az új generációs fejlesztés továbbra is két darab ARM processzormagot tartalmaz, ugyanakkor ezek már a Cortex-A9-es architektúrára épülnek, vagyis a sebesség tekintetében jelentős előrelépés történik. Egyelőre az órajelek ismeretlenek, de valószínűleg 1 GHz feletti frekvencia várható. Az integrált GPU is az Adreno 300 sorozat tagja lesz, ami már támogatja az OpenCL 1.1-es API-t, és képes lesz kezelni az új, eddig még be nem mutatott OpenGL ES felületet, ami egyelőre a Halti kódnéven fut, és minden bizonnyal a 3.0-s verzió lesz. Az OpenGL ES egyébként különösen fontos szempont az internetezésre tervezett termékeknél, hiszen az új generációs webböngészők megjelenésével az API-ra épülő WebGL is kibontakozhat, vagyis a háromdimenziós grafika a böngészőben is gyorsítható lesz. A HTML5 mellett ez számít a jövő legnagyobb újdonságának, és egészen újfajta élményt kínálhat egy WebGL-re felkészített weboldal.

Adreno termékcsalád
Adreno termékcsalád [+]

A Snapdragon MSM8960 lesz az első olyan SoC, ami úgynevezett multi-mode modemmel rendelkezik, vagyis támogatja a 3G-t és a 4G-t is. Ezenkívül beépített Wi-Fi, GPS, Bluetooth és FM modul is lesz a chipben. A termék mintáit 2011-ben kezdi meg szállítani a Qualcomm a partnerek számára. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2012-ben kerülhet piacra egy Snapdragon MSM8960-as lapkára épülő készülék.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés