Hirdetés

Epson AMD Brazos nettop – nem nyomtat, nem szkennel, de szórakoztat

A nyomtatók és a projektorok piacán ismert Epson egy ismeretlen, de cseppet sem jelentéktelen terepre evez. A vállalat érdeklődését már korábban is felkeltette a PC-s piac változása, illetve konkrétan az olcsó, energiatakarékos, és nagyon apró asztali számítógépek iránti növekvő kereslet. Azt manapság túlzás lenne állítani, hogy a nettopok új termékkategóriának számítanának, de az új szereplőket mindig szívesen fogadjuk, hiszen ez csak a versenyt növeli, ami jó a vásárlóknak. Az Endeavor NP30S jelzésű termék egy nagyon vékony, és ennek megfelelően nagyon keveset fogyasztó nettop lett, mely elegáns fehér dizájnt kapott.

A termék az AMD Brazos platformra épít, és azon belül is C-60-as APU képességeit kamatoztatja. Ez a lapka két darab 1 GHz-es órajelen ketyegő processzormagot, és egy 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6290-es integrált grafikus vezérlőt rejt. Utóbbi magórajele 276 MHz, melyet a turbó funkció 400 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 9 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A DDR3 szabványra épülő rendszermemória 2 GB lesz, míg az adattároló szerepét egy 250 GB-os kapacitással rendelkező HDD tölti be. A kommunikációs lehetőségeket a Gigabit Ethernet biztosítja, továbbá a vállalat gondoskodott egy DVI-I kimenetről, egy 3,5 mm-es jack aljzatról és négy darab USB portról.

A 20 x 154 x 173 mm-es kiterjedésű 760 grammos masina az Epson szerint mindössze 22 dBA-es zajt generál, ami gyakorlatilag észrevehetetlen, és emellett a vállalat azt állítja, hogy az Endeavor NP30S a világ legkevesebbet fogyasztó nettopja. Ezt a teljes gép – terhelés nélkül mért – 8,9 wattos fogyasztási paraméterével igazolják, mely konkrétan konnektorból felvett érték. Terhelés mellett sem kell majd extrém értékekre számítani, mivel ilyenkor is 20 watt alatt marad a fogyasztás. Az energiahatékony működés természetesen nem jelenti azt, hogy a termék technikailag nem felel meg a mai igényeknek. A rendszer ugyanis támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az UVD 3.0-s motor gyorsítja a Full HD-s AVC/H.264, VC-1, DivX/Xvid, valamint MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt, beleértve a Flash 11 új képességeit is.

Az Epson az Endeavor NP30S nettopot egyelőre csak Japánban hozta forgalomba, és a 390 dolláros átszámított ára elég kedvezőnek tűnik. Remélhetőleg a termék a nyugati országokba is eljut. A vállalat egyébként igény esetében monitort és beviteli eszközöket is mellékel a masinához, de ez drágítja a csomag árcéduláját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés