Hirdetés

AMD felturbózza a Brazos platformot

Az AMD új, 40 nm-es eljáráson készülő APU-kat kínál az év elején megjelent Brazos platformhoz. A vállalat a C és az E szériát is frissítette. Az előbbi sorozat esetében a C-60-as modell kerül bevezetésre, mely a 10 hüvelykes netbookokban lesz megtalálható. Ez a fejlesztés sokban hasonlít a januárban bemutatott C-50-es verzióhoz, azaz a 9 wattot fogyasztó lapka két processzormagot tartalmaz, melyek 1 GHz-es alapórajelen ketyeghetnek, ám megjelenik a Turbo Core technológia, ami az előbbi paramétert 1,33 GHz-re képes emelni, ha ez belefér a fogyasztási keretbe. Az integrált grafikus mag is megváltozik, így bemutatkozik a Radeon HD 6290 jelzésű egység, mely főleg a HD 6250-et másolja, vagyis marad a 80 darab shader pocesszor, illetve a 276 MHz-es magórajel sem változik, de a Turbo Core ide is elért. Ennek hála az előbb említett magórajel 400 MHz-re nőhet, ha erre lehetőség adódik az adott munkafolyamat során.

A komolyabb, alacsony fogyasztású masinákhoz befutott az új csúcsmodell, mely az E-450-es jelzést kapta. Az új steppingre épülő lapka szintén sokban hasonlít majd a januárban bemutatott E-350-re, ám a két darab processzormag valamivel magasabb, egészen pontosan 1,65 GHz-es órajelen üzemel. A 80 shader processzorral rendelkező Radeon HD 6320-as integrált grafikus vezérlő magórajelét 508 MHz-re állították a tervezők, sőt megjelenik az IGP Turbo Core támogatása, ami ezt az értéket 600 MHz-re emeli, amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. Az E-450-es modell a memóriavezérlőben is újít, ugyanis az APU már hivatalosan is kezeli az 1333 MHz-es effektív órajelű DDR3-as memóriákat.

Az olcsóbb E-300-as jelzésű lapka szintén két processzormagot kínál, melyek 1,3 GHz-es órajelen ketyegnek. Az IGP szerepét az E-350-es APU-ban is megtalálható Radeon HD 6310 tölti be, amelyben megmarad a 80 shader processzor, ám a magórajel 488 MHz-re módosult, ami – elhanyagolhatónak mondható – 4 MHz-es órajelcsökkenést jelent. Ezt a terméket is a 18 wattos fogyasztási osztályba sorolja az AMD.

Mindegyik frissen megjelent APU a Fusion termékcsalád része, vagyis támogatják a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-kat. Emellett az UVD 3.0-s motorjuk kezeli az AVC/H.264, az MVC, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatják a Flash animációk gyorsítását a stage video szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek, mint például a HTML5, a WebM vagy a WebGL gyorsítása sem jelent akadályt. Újítás még, hogy az AMD az új termékekhez engedélyezi a HDMI 1.4a-s port használatát, valamint a HDMI jelátadást a DisplayPort interfészen keresztül. Az előbbi szolgáltatásnak hála lehetőség nyílik a 3D-s tartalmak kezelésére is, amennyiben a felhasználó rendelkezik az ehhez szükséges kijelzővel.

Az új APU-kat az AMD már szállítja az OEM partnereknek. Az újdonságokra épülő masinák az iskolakezdésre kerülhetnek a boltok polcaira.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés