Hirdetés

Emelkednek az LCD-kijelzők árai

Egyre több notebookhoz, számítógéphez és televízióhoz használnak fel LCD-kijelzőket. A gyártók láthatóan nem számítottak ekkora rohamra és igényre, így közel sem halmoztak fel akkora készleteket, mint amekkorára most szükség lenne. Mindez azt jelentheti, hogy hamarosan ugrásszerűen nőhet az LCD-k ára. Ezt erősítette meg Rhoda Alexander is, aki a Stanford Resources elemzője.

Szerinte ugyan az új üzemek hamarosan kiegyenlítik majd a kereslet-kínálati viszonyokat, ám addig is - főleg karácsonykor - a 15 és 17 colos képernyők könnyen hiánycikknek számíthatnak majd. A Display Search piackutató cég adatai szerint egyébként az idei év első negyedévében világszerte 734 ezer LCD-panelt értékesítettek, amely az előző évhez képest 223 százalékos növekedést jelent.

Ehhez jön még az is, hogy több vállalat, így például a Gateway és a Dell számos új terméket is piacra dobott. Így előbbi LCD- és plazma-monitorokat, míg utóbbi egy kombinált tv-számítástechnikai LCD-kijelzőt. A drágulás Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már érezhető. Az eddig 250 dolláros átlagárú 15 colos termékek újra 300 dollárért kaphatók, míg 17 colos képernyőket már nem lehet találni a korábban megszokott 350 dolláros határ közelében sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés