Hirdetés

Eltűnt a Portocom

A Korridor internetes portál ma délután hírt adott arról, hogy a jelek szerint csődbe jutott a jobb napokat is megért Portocom Rt. Az esemény azért pikáns, illetve azért mondható tanulságos szituációnak, mivel a történtekkel összefüggésben, a magyar számítástechnikai piacról több vonatkozásban is diagnózist kaphatunk. Az egyik ilyen vetülete az ügynek, hogy képes-e egy tőkeszegény, nemzetközileg mérve kis piaci térrel, csekély know-how-val rendelkező magyar vállalkozás versenyezni óriási, multinacionális vállalatokkal? A bog egy másik szála pedig az lehet, hogy mit csinál egy magyar cég akkor, ha megjön a szektorban a recesszió, vagy gazdaságilag bajba kerül? A Portocom története - ezen belül a ma ismertté vált végjáték - azt példázza leginkább, hogy az ezekre a kérdésekre általa adott válaszok hibásak voltak.

A céggel kapcsolatos bajok már lassan egy éve ismertek, igazából akkor robbant a "petárda", amikor egy neves tajvani gyártó panaszt tett a magyar hatóságoknál azért, mert a Portocom import árai lényegesen "alacsonyabbak" voltak az általános európai beszerzési áraknál. Persze az "utca embere" egyből megértette a hírből, hogy valószínűleg alulszámlázásokkal történő "vámintézkedésekről" lehet szó, ami értelemszerűen érinti az ÁFA adókört is. A madárcsicsergések szerint, a költségvetési hiány ilyetén mértéke milliárdos nagyságrendű is lehet(ett). Most eltekintve a Portocom konkrét történetétől, a szektorban az is érzékelhető volt az utóbbi években, hogy fiktív számlákkal (lásd még egyes Synergon vezetők esete) a realizált vám- és ÁFA "nyereségeket" egyesek saját zsebbe eltüntették, míg az alkalmazottakat vagy minimálbér+zsebpénz, vagy számlás alvállalkozókként javadalmazták. Az elmúlt öt-hat évet egyes szakmabeliek úgy jellemzik: zavaros viszonyok egy szép világ reményében, és ettől nem volt mentes az állami közbeszerzések területe sem.

Visszatérve a Portocomra, a kérdések most is megfogalmazhatók a döntéshozók felé: hogy lehetett "királyi" beszállító a nevezett cég azok után, hogy vezetőiről már jó ideje köztudott a folyamatban lévő "vámvizsgálat"? Hogy magyarázható meg ez a történet a SEX-es "fekete import fehérítése" célkitűzés fényében?

Az utóbbi időben főképpen az állami közbeszerzési tendereknél, valamint a Sulinet Expressz programnál találkozhattunk az import részegységekből itthon összeszerelt notebookok értékesítésével foglalkozó Portocommal, ezért gondoljuk azt, hogy elsősorban azoknak a cégeknek és adókedvezményes SEX-es vásárlóknak lehetnek problémái, akiknek még garanciális a cégnél vásárolt notebookjuk. Persze az ügy érinthet még kellemetlenül másokat is, például a cég üzleti partnereit. Gondoljunk csak bele, hogy milyen kárai keletkezhetnek a viszonteladóknak, ha megjelennek náluk az általuk értékesített termékekkel kapcsolatos garanciális igények, amiért ezek után nekik kell jótállniuk. A gépek szervizelését egyébként (garanciális javítások nélkül) a Qwerty Computer vállalta magára.

Előzmények

Hirdetés