Hirdetés

Elveszett az AMD HPC-piacra tervezett gigantikus APU-ja, lesz azonban más

A vállalat fejlesztéséről még 2015-ben érkeztek meg az első hírek, de sosem készül el. Ennek az oka, hogy egy másik fejlesztés került a helyére.

Az AMD gigantikus, HPC-piacra tervezett APU-járól nagyjából két és fél éve írtunk, miután egy Japánban tartott zártkörű előadáson leleplezték a fejlesztését. Ennek eredetileg 2016 végén kellett volna megjelennie, és a legutolsó információk szerint alapjaiban úgy nézett ki, mint a Carrizo kódnevű fejlesztés, csak éppen sokkal több processzormaggal, illetve jóval nagyobb grafikus vezérlővel. Bár sajnos a konkrét számok sosem derültek ki, de valószínűleg négy Excavator modul került volna bele, vagyis nyolcmagosnak készült, míg az IGP-jében a multiprocesszorok számát 32 köré lőhették a mérnökök.

Az irány azonban nem tűnt el teljesen, csak átalakult. Az AMD vezetősége úgy döntött, hogy előbb a Zent kell befejezni, és az új fejlesztésekre kell építeni egy ilyen HPC-piacra szánt dizájnt. Ez azért fontos tényező, mert a legfrissebb útitervekben feltűnt egy olyan speciális fejlesztés, ami a Zent párosítja a Vegával, méghozzá egy tokozáson belül. Tulajdonképpen ez tekinthető a közvetlen utódnak, ha már a nagy APU nem készült el, és igazából van is benne ráció, de ami a legfontosabb, hogy technikailag teljesen kivitelezhető.

A konstrukció az aktuális adatok szerint egy meg nem nevezett, Zen magokat tartalmazó CPU-t kötne össze egy szintén ismeretlen, Vega architektúrára épülő GPU-val. A lapkák közötti kommunikációt négy darab GMI interfész biztosítaná, ami már egy bevetett technológia, hiszen ezek az Infinity Fabric technológiához tartozó kapcsolatok kötik össze a négy processzort az EPYC processzorok tokozásán. A GPU mellett HBM2 szabványú memória lenne, és az egész konstrukció az útiterv szerint egy RDL interposeren feküdne. Utóbbi egy újítás, ugyanis az aktuális interposerek szilíciumalapúak, de ez a megoldás szilíciumtól mentes lenne. A rendszermemória a tokozáson kívülre kerülne, és a minimum négycsatornás vezérlőről lenne szó.

Az egész igazából nem sokkal másabb, mint az eredetileg tercezett gigantikus APU, csak itt is előkerült az MCM tokozás a gazdaságos gyártás érdekében, illetve nyilván így nem kell új lapkát tervezni, használhatók a már meglévők, vagy az éppen készülők. Ilyen szempontból az Infinity Fabric egy igazi Jolly Joker, igen érdekes koncepciók legózhatók össze a segítségével.

Arról nincs még adat, hogy ebből mikor lesz kézzel fogható termék, de leghamarabb a következő év legvégén érkezhet. Valószínűbb azonban a 2019-es megjelenés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés