Egyesülhet az Elpida és a Nanya?

A DRAM-piac az utóbbi időkben komoly nehézségekkel küzd, így tulajdonképpen az év második fele a várakozásoknak megfelelően nem sikerült túl jól. A piacon az árak a túltermelés következtében még ma is csökkennek, ami rövidtávon ugyan jó a felhasználóknak, de a kisebb gyártók nem olyan tőkeerősek, hogy hosszútávon elviseljék a kisebb bevételt, ami a fejlesztések rovására megy. Ezzel versenyhelyzet is csökken, sőt a ProMOS konkrétan feladta a harcot a PC-kbe szánt DRAM-ok szegmensében.

A helyzet a hírek szerint a következő év elején enyhén javul a gyártókra nézve, ugyanis az ADATA áremelkedéssel számol, de ennek mértéke nem lesz túl nagy, vagyis a DRAM-piac szereplői továbbra sem lélegezhetnek fel. A Nikkei Business Daily szerint az Elpida és a Nanya esetében elképzelhető, hogy az egyesülést fontolgatják, mivel az árak belátható időn belül nem kezdenek drasztikus növekedésbe, így a fejlesztésekre továbbra is kevés anyagi alap jut. Ezek az időszakok tipikusan a Samsungnak kedvez, hiszen a dél-koreai óriáscég tőkeerős annyira, hogy problémamentesen folytassa a fejlesztéseket a nehezebb időkben is. A kisebb cégek azonban ezt már nem mondhatják el magukról, és együtt talán több esély van a jelenlegi piaci viszonyok átvészelésére.

Az Elpida reagált a Nikkei Business Daily riportjára, és a cég szóvivője elmondta, hogy nem szabad hivatalos bejelentésként kezelni azt. Ettől függetlenül számos opciót vizsgálnak a vezetők, mellyel gazdaságilag stabilizálható a vállalat helyzete. Ezek között van az adósságállomány átértékelése, illetve a megrendelésekért való előleg kérése az ügyfelektől.

Az Elpida nagyjából 5 milliárd dolláros adóssággal rendelkezik, és a DRAM-piac nehézségei mellett a vállalat bevétele a harmadik negyedévben 29,8%-kal esett. A Nanya sem úszta meg ezt az időszakot bevételcsökkenés nélkül, sőt a 36,7%-os visszaesés még kellemetlenebb érték. Az esetleges egyesülése ráadásul nem lenne zökkenőmentes, mivel jogi csatározások zajlanak a két vállalat között, illetve mindez a Nanya és a Micron közötti partnerkapcsolatra sem hatna kedvezően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés