Hirdetés

Elkészült a 12 TB-os Seagate HDD, utolérték a konkurenciát

Idén január végén jelentette be a Seagate a 10 TB tárkapacitású, héliummal töltött 3,5"-es, nagyvállalati – főként adatközponti – felhasználásra szánt merevlemezét, de már akkor kijelentették, hogy tesztelik a 12 TB-os modellt. A jelenleg is zajló, kétnapos OCP Summit 2017 alkalmával a Seagate bejelentette, hogy a tesztek sikeresek voltak, így minden készen áll a sorozatgyártás beindítására, az új zászlóshajó már idén júniustól elérhető lesz az OEM-ek számára.

Az új meghajtót 24/7 működésre tervezték, 5 éves időtávlatban, évi 550 TB-os terhelés mellett. Többféle verzió is kapható lesz belőle, egyrészt SAS 12 Gbps és SATA 6 Gbps csatolófelülettel, standard és titkosított változatokban. Ettől függetlenül közös bennük a 650 grammos tömeg, a 7200-as lemezfordulatszám, valamint a 261 MB/s maximális lineáris átviteli tempó. Az átlagos üresjárati fogyasztás 5 watt, a működés közben teljesítményfelvétel pedig 7,8 és 9,3 watt attól függően, hogy SATA vagy SAS csatolós változatról beszélünk. Sajnos az árról nincs információ, ami a nagyvállalati termékek esetében már megszokott.

Ezzel a Seagate utolérte a konkurens gyártót, a WD kezében lévő HGST-t, aminek szintén 12 TB-os a legnagyobb kapacitású HDD-je, igaz, idénre ígérik a 14 TB-os modellt, bár ezt majd csak SMR-rel tudja elérni a hírek szerint. A WD már 2012 óta foglalkozik nyíltan a héliumos megoldással, és már 2013-ban piacon volt az első HelioSeal HDD-jük, ehhez képest a Seagate csak jóval később, 2016-ban lépett be erre a piacra, bár akkor rögtön egy 10 TB-os modellel nyitottak. Reméljük, a tempós fejlesztés és a kényszer, hogy utolérjék a konkurenciát, nem ment a minőség rovására, de erre majd csak az idő adhat egyértelmű választ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés