Hirdetés

Elfogadták a gyorsabb DVD-RAM szabványt

A szabványt gondozó DVD Forum február eleji ülésén minden különösebb csinnadratta nélkül elfogadásra került a DVD-RAM optikai adatrögzítő rendszer újabb, gyorsabb írási sebességet lehetővé tevő verziója. Bár az új, végleges szabványnak megfelelő lemezek, illetve írók még nem jelentek meg a gyártók kínálatában, a japán-koreai Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) máris felhívást tett közzé weboldalán, miszerint az új lemezek csak és kizárólag az új szabványnak megfelelő írókkal és olvasókkal használhatók majd. Ezek az optikai egységek többek között az előlapon feltüntetett „RAM2” jelzés által különböztethetők meg a régebbi modellektől.

A most elfogadott, „Class1” rendszerű DVD-RAM-ok 6-szoros standard írási tempót kínálnak majd, ám lehetővé válik a 8x, 12x vagy akár a 16x sebességű írás is a megfelelő lemezt és írót használva. Ezzel szemben a jelenleg elterjedt, „Class0” rendszer lényegesen lassabb, 2x standard írást nyújt, mely legjobb esetben is csak 5x tempóra gyorsulhat. Bár az új szabvány megalkotása során már többször is figyelmeztettek, hogy az új rendszer nem lesz visszamenőlegesen kompatibilis a régivel (ezzel lényegében megismételve az újraírható CD-k írási sebességének gyorsulásakor fellépő helyzetet), a TSST múlt heti bejelentésével végleg egyértelművé vált, hogy azok számára, akik gyorsabb DVD-RAM írást szeretnének elérni, az optikai egység lecserélése az egyetlen járható út.

Bár a TSST összesen tíz különböző íróhoz és olvasóhoz kínál új firmware-t a végleges Class1 DVD-RAM szabvány debütálása kapcsán, a gyártó felhívja a figyelmet, hogy ezek a frissítések nem teszik kompatibilissé az eszközöket a gyorsabb írási tempót nyújtó lemezekkel. Mint a közleményből kiderül, mindössze arról van szó, hogy az új lemezek annyira összezavarhatják a régi optikai egységeket, hogy akár a számítógép lefagyásához, mi több a tálca menet közbeni kinyitásához is vezethet, ha valaki Class1 szabványú korongot helyez a meghajtóba, és ezt a hibalehetőséget hivatott kiküszöbölni a javított alapprogram. Azt egyelőre nem tudni, hogy más gyártók hasonló termékeivel előfordulhatnak-e ilyen hibák, és ha igen, tervezik-e ezeket orvosló firmware-frissítések kiadását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSST

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés