Hirdetés

Európa nem kap a gyorsabb DVD-RAM-ból

A heise.de weboldal riportja szerint Európában nem kerülnek forgalomba a Maxell tavasszal bejelentett, a jelenleg elterjedt szabványhoz képest gyorsabban írható DVD-RAM korongjai. Az indok szerint az év elején elfogadott, Class1 rendszerű DVD-RAM szabványhoz tartozó nyersanyagokkal rengeteg a kompatibilitási probléma, jóllehet a Maxell illetékese szerint ez nem a hordozó minőségével függ össze.


Európában hiába keresik a vásárlók

Az év elején elfogadott Class1 DVD-RAM szabvány 6-szoros standard írási tempót kínál (a korábbi rendszer standard sebessége 2x), ugyanakkor a specifikációk alapján ennél gyorsabb, 8x, 12x vagy akár 16x sebességű DVD-RAM írás is elérhető megfelelő nyersanyagot és írót használva. A régi és az új szabvány összeférhetetlenségéről, illetve az ez által okozott, alkalmasint igen komoly, akár a hardvert is károsító jelenségekről először a Toshiba optikai egységei kapcsán esett szó; a japán vállalat ezért még februárban frissítette több olvasó és író firmware-ét, valamint általánosságban azt tanácsolta a vásárlóknak, hogy csak a „RAM2” jelzést viselő írókban használjanak új típusú DVD-RAM nyersanyagot.

A Maxell most épp a Toshiba optikai egységeivel tapasztalható inkompatibilitásra hivatkozva tiltotta le a gyorsabb DVD-RAM korongok európai forgalmazását, jóllehet az ismert gyártók közül egyelőre senki nem jelzett hasonló kompatibilitási problémákat, sőt, gyakorlatilag mindegyik márka jelen van már a piacon 12-szeres DVD-RAM írást kínáló DVD-íróval. Ezek tudása most részben kihasználatlan maradhat az európai tulajdonosok számára, különösen mivel a Maxell mellett a Panasonic Class1-es DVD-RAM-jai sem lelhetők fel az öreg kontinensen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés