Hirdetés

Nem karcolódik a Ridata kétoldalas DVD-je

A Ritek tulajdonában álló Advanced Media Inc. olyan új típusú nyers DVD adathordozót indított útjára a napokban, melynek felülete a hagyományos lemezek felszínéhez képest lényegesen ellenállóbb a karcolásokkal, illetve egyéb, káros környezeti behatásokkal szemben, mindemellett az UV-sugárzást is jobban viseli társainál. A Ridata márkanéven forgalomba hozott lemezek nem az első, hasonló megoldással ellátott nyers adathordozók, ugyanakkor a DVD-R szabványú korongok nem pusztán ellenálló felületük által tekinthetők különlegesnek.

Az új Ridata lemezek nem az általánosan elterjedtnek tekinthető, 12 centiméteres átmérőjű DVD-k táborába tartoznak, hanem a kisebb, elsősorban digitális videokamerák esetében alkalmazott 8 centiméteres méretkategóriát képviselik. A négyszeres tempóval írható lemezek mindemellett mindkét oldalukon tartalmaznak egy-egy adatrögzítő réteget, így a kis korongon maximálisan 2,92 gigabájtnyi adat tárolható (1,46 GB oldalanként).

Az új nyersanyag már kapható, a Ritek on-line áruházában a lemezek darabjáért 1 dollár 40 centet, azaz átszámítva körülbelül 300 forintot kell fizetni. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új típusú adathordozóból készül-e a videorögzítési feladatokhoz valamivel jobban illő, újraírható változat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ritek

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés