Hirdetés

Elcsendesült az Abit OTES-hűtője

A tajvani Abit először a csaknem két évvel ezelőtt piacra került IC7-MAX3 alaplapját ruházta fel OTES-nek keresztelt (Outside Thermal Exhaust System) hűtési megoldásával. Az OTES (mely lényegében leginkább a kipufogókkal áll közeli rokonságban) feladata volt az alaplapi tápáramkör által termelt tetemes mennyiségű hő elvezetése. Az OTES-t a későbbiekben továbbfejlesztett megoldások követték, így született meg az OTES AeroFlow, illetve a Dual-OTES. Ezeknek a rendszereknek közös jellemzőjük volt, hogy feladatuk ellátása hallható zajkibocsájtással járt, ezt a zavaró tényezőt számolta fel a gyártó, amikor megalkotta a Silent OTES rendszerű hűtést.


A Silent OTES elsőre szembetűnő érdekessége, hogy a korábbi megoldásokkal – melyek a tápáramkört hűtötték – ellentétben ez a rendszer az alaplapok északi hídját hűti. Az IC-re rögzített passzív bordától egy csövön keresztül távozik a lapka által termelt hőenergia, melyet a hőcső egy réz lamellákból álló radiátornak ad le. A radiátor körüli légmozgást a processzor hűtője biztosítja, ezzel a Silent OTES működése valóban nem jár semmiféle plusz zajjal. Az Abit az új hűtő fejlesztése mellett alighanem átdolgozta a processzor tápellátásáért felelős áramkört is, hiszen immár csak passzív (igaz jókora hűtőbordákból álló) hűtést találunk a komponenseken.

Egyelőre nem világos, hogy a cég mely alaplapjait fogja ellátni a Silent OTES rendszerrel, mindössze annyi derül ki a gyártó sajtóközleményéből, hogy a megoldással vélhetőleg a jövő hónap során megjelenő alaplapokon (vélhetően az Intel i955X lapkakészletét tartalmazó termék lesz az első ilyen példány) találkozhat először a nagyközönség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Abit

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés