Hirdetés

Hűtés folyékony fémmel

Ahogy a különböző PC-komponensek teljesítménye drasztikusan megnőtt az idők során, természetszerűleg a részegységek hőenergia-termelése is növekedésnek indult. Olyannyira, hogy manapság egy összetett mikroprocesszor működése szinte elképzelhetetlen valamilyen hűtési funkciót ellátó közeg nélkül. Az IC-re felerősített hőelvezető-hőátadó felület önmagában sokszor nem is elégséges a hőre érzékeny komponensek üzemi hőmérsékleten tartásához. Máig a legkézenfekvőbb és a legelterjedtebb módszer a fém hőradiátor légáramos hűtése, amit jellemzően egy vagy több ventilátorral oldanak meg a gyártók. Kevésbé elterjedt, főleg az otthoni barkácsolók körében népszerű módszer a folyadékhűtés, ahol a hőenergiát a hőátadó blokkba vezetett, folyamatosan keringtetett folyadék – jellemzően víz – vezeti el, majd adja le egy radiátornak.


A módszer ismerős, a lényeg a csőben kering

A texasi nanoCoolers stábja most egy olyan folyadékhűtéses megoldással jelentkezett, amely számos ponton hasonlít az eddig alkalmazott vízhűtéses rendszerekhez, hűtési hatékonysága ugyanakkor többszöröse lehet azoknak. A cég hűtőjének csőrendszerében, illetve a hőtermelővel érintkező hűtőblokkban ugyanis nem vízbázisú folyadék, hanem folyékony fém (gallium-ötvözet) kering, mely 8 °C-on válik cseppfolyóssá, forráspontja pedig rendkívül magas; körülbelül 2000 °C.

A felhevült folyékony fémet egy elektromágneses elven működő keringtető mozgatja a teljesen zárt rendszerben, így mozgó alkatrészt egyáltalán nem tartalmaz a nanoCoolers megoldása. Mindazonáltal a vízhűtőrendszerekhez hasonlóan a körhöz tartozik egy radiátor is, amelyen keresztül a rendszer a hőenergiát átadja a levegőnek, a radiátorra pedig szükség esetén ventilátort lehet szerelni.

A nanoCoolers folyékony fémmel hűtő megoldásának piaci bevezetéséről egyelőre nincsenek információk, így többek között azt sem tudni, hogy mennyibe fog kerülni az új megoldás. Ha a gyártónak sikerül elfogadható árszintre pozícionálnia a terméket, és a hűtés hatékonysága valóban jelentős mértékben meghaladja a korábbi megoldásokét, úgy komoly piaci sikerekre számíthat az újítás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés