Hirdetés

Egyre közelebb az Apple a TSMC-hez

Évek óta lóg a levegőben az a pletyka, mely szerint az Apple a jövőben a TSMC-vel gyártatná a lapkáit. Jelenleg a cég teljesen a Samsung gyártástechnológiáira támaszkodik, de a dél-koreai óriáscéggel egyre több bírósági harcuk van, ami nem tett jót a partneri viszonynak. Az Apple gyakorlatilag függetleníteni szeretné magát a Samsungtól, így új bérgyártó után is néznek.

A TSMC megfelelő alternatíva, hiszen a világ legnagyobb bérgyártójáról van szó, viszont az Apple jelentősen fel szeretné gyorsítani az új gyártástechnológiákra való átállást, ami egy nagyon fontos szempont a TSMC-nél, mivel a tajvani cég nem különbözteti meg a partnereit, így az Apple extrém igényeit is abszolút figyelmen kívül hagynák, ha nincs elég gyártókapacitásuk rá. Ez ismert eljárás a bérgyártóknál, hiszen az NVIDIA és a Qualcomm nemrég ugyanezzel a problémával küzdött a 28 nm-es átállás során, és a TSMC nem vette el a többi – egyébként kisebb – partnerétől a már kiosztott gyártókapacitást.

Az Apple a Samsunggal való partnerség során a világ legkényelmesebb pozícióját foglalta a megrendelések szempontjából, hiszen állandóan volt kellő gyártókapacitás, ráadásul a Samsung hamarabb váltott az új node-okra, így az Apple később mindig jól kitesztelt, alapvetően jó kihozatallal dolgozó gyártósorokra állt át. A TSMC-nél az aranyéletnek egy csapásra vége lesz, így az Apple számára okvetlenül fontos, hogy mindig elsőként váltsanak gyártástechnológiát, így elsőként foglalhatják le a gyártósorok többségét. Ez üzletileg jól hangzik, de ugyanakkor rendkívül nagy kockázatot is jelent egy olyan vállalatnál, amelynek alapvetően semmi tapasztalata nincs az új node-okon előforduló jellemző problémák kezeléséről. Az Apple ugyanis soha nem volt úttörő a gyártástechnológiai váltások során, így jellemzően kivártak fél vagy akár egy évet is, hogy a kezdeti problémákat teljesen elkerülhessék.

Persze a korábbi üzleti döntések nem jelenthetnek akadályt egy új és nagyságrendekkel költségesebb jövőkép felé vezető úton. Ne feledjük, hogy az Apple vezetője már nem Steve Jobs, hanem Tim Cook, aki úgy néz ki, hogy a szükségesnél sokkal többet mer kockáztatni. Az Apple várhatóan a 20 nm-es node-ot veti be elsőként a TSMC-től. Addig igazából nincs értelme a Samsung technológiájáról váltani, mivel nincs igazán előnye a tajvani bérgyártó 28 nm-es node-jának, miközben igen költséges átállásról lenne szó. Ezt az is alátámasztja, hogy az Apple még számít a Samsungra, tehát az érkező lapkák közül nem mind készül majd a TSMC-nél. Ez egyfajta vészforgatókönyv is, ha esetleg mégsem sülne el jól a partnerkapcsolat a TSMC-vel, hiszen az Apple-nek tényleg semmi tapasztalata nincs a gyártástechnológiai váltások kezdeti szakaszaira jellemző problémáiról.

Az Apple érkezésével egyébként a TSMC többi partnere más bérgyártók felé is kacsingathat. A Samsung gyártókapacitása egyrészt felszabadul, illetve ott van még a Samsunggal közös alapokra építő GlobalFoundries is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés