Hirdetés

Diszkrét VGA-t a notebookokhoz!

Az XGP modulok piaca jelenleg nem nevezhető nagynak, de az AMD és az NVIDIA is nagy potenciált lát a szegmensben. Az előbbi vállalat már próbálgatja a saját megoldásait, melyeket az Acer szállít, ám a legnagyobb probléma, hogy a termékek speciális portot igényelnek, ami pár notebookra korlátozza a használhatóságot. Az Acer nemrég fel is emelte a hangját, hogy ez nem a legjobb megoldás a felhasználók szempontjából, ami természetesen igaz is, hiszen a korlátokkal az XGP modulok piaca nagyon szűknek tekinthető. A vállalat persze továbbra is érdeklődik a technológia iránt, de nyilvánvaló, hogy a megfelelő kereslet érdekében szabványosításra lenne szükség.


MSI GUS (forrás: bit-tech.net) [+]

A mai notebookok többségén megtalálható az ExpressCard foglalat, ami lényegében megfelel egyetlen PCI Express 2.0-s csatornának. Az MSI a külső GPU-k piacában látott potenciál révén gondolt is egy merészet, aminek az eredménye GUS (Graphics Upgrade Solution) nevű termék lett. Az elgondolás alapja egy olyan külső adapter, mely asztali PC-kbe szerelhető grafikus kártyákat fogad, és a legtöbb notebook esetében hasznosítható is. A fekete, jól szellőző házon belül egy teljes szélességű PCI Express csatoló van. Mivel rendszer ExpressCard slotba kapcsolható, a sebesség x1-es lesz, ám az MSI némi optimalizációval próbált a limitált sávszélességen segíteni. Csodát persze nem lehet tenni, de a GUS még a hosszú vezeték ellenére is képes az elérhető elméleti sávszélesség 70%-át biztosítani.


MSI GUS (forrás: bit-tech.net) [+]

A termék maximum 84 wattos energiaigénnyel rendelkező kártyát képes kiszolgálni, így a 6 tűs PCI Express tápellátást igénylő megoldások eleve nem használhatóak. A GUS első inkarnációja a Computexen fog a bemutatkozni, de a gyártó előre lerántotta az árakról a leplet. A rendszer önmagában 100-110 dollárba fog kerülni, ám az MSI egy csomagolt verziót is piacra dob, mely egy Radeon HD 5670-et tartalmaz. Utóbbi ára a 230 dollárt is elérheti.

A GUS nagyon érdekes koncepció, sőt ez a jó irány a külső grafikus kártyák esetében. A legfőbb probléma a szűkös PCI Express csatorna lehet, de a limitált fogyasztási mutatók következtében nem lehet annyira gyors terméket alkalmazni, hogy az elérhető sávszélesség nagyon komoly hátrányt jelentsen. Az MSI egyébként fejleszti a GUS következő generációját is, amely az előzetes adatok szerint a 3.0-s USB interfésznek szavaz bizalmat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés